Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vedervärdig och otacksam handling

Annons

Han var skogsarbetare i yxans, sågens och hästens tid. Ett ytterst hårt och slitsamt liv med kolbullar och nattlogi i dragiga skogs-kojor. Hon arbetade som sömmerska till långt in på nätterna. Deras gemensamma dröm var att den ende sonen skulle få studera och få ett bättre liv än deras.

Sonen tog realen i samskolan och studenten i ett läroverk långt borta. Efter högskolan fick han ett fint jobb på ett stort företag, gifte sig och fick barn. Studielån var otänkbart för föräldrarna. Det blev glest mellan besöken i barndomshemmet men sonen var ju "så upptagen på sitt jobb".

Då sonen fyllde femtio år tog fadern rälsbussen till sonens stad för att överraska. I sonens villa var det femtioårskalas. Sonen tog emot blombuketten i dörren men släppte inte in sin far. Till de förnäma gästerna sa han att det var ett blomsterbud. Han hade sina bästa kläder men det hårda livet i skogen hade "garvat hans sega skinn", gjort ryggen krokig och händerna valkiga. Det är vedervärdigt att sonen inte högt och ljudligt förklarade: "Detta är min far, det är honom jag har att tacka för allt".

Lika vedervärdigt otacksamt handlar de politiker och deras väljare som lägger ner äldreboenden, vårdcentralen och jourtjänster i en lång rad kommuner. Det handlar inte om pengar utan om prioritering. För pengarna de "sparar" bygger de sport- och ishallar, skidstadion, rondeller, kårhus, äventyrsbad, konfererar på Dalecarlia, gör lyxresor till Kina och Prag samt beviljar sig själva fantasilöner och fallskärmar.

En granne

Mer läsning

Annons