Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vecka för samförstånd

Annons

I år är det 20 år sedan flyktingmottagningen startade i Orsa. Tillsammans med Multi-Kultifesten, Förintelsens minnesdag och starten för Generation för mångfald, blir den här veckan en vecka för samförstånd i Orsa.

Flyktingmottagningen heter numera integrationsenheten. Genom åren har Orsa tagit emot cirka 300 personer, som lämnat sina hemländer av olika anledningar, för att bygga en ny framtid i Sverige.

- Att mottagningen bytt namn, beror på att vi inte samordnar flyktingar, utan att de som kommer till Orsa ska känna sig välkomna att bli delaktiga i vårt samhälle, säger integrationssamordnare Sara Källgarn.

Redan i morgon, tisdag, blir den första samlingen i Orsa Lärcentrum. Då medverkar diskrimineringsombudsmannen, juristen Jamal Nijim, som föreläser om skolors och kommuners roller och ansvar inom anti-diskriminering. Vid den första träffen är det främst personal i kommunen och skolorna som är inbjudna och senare talar Jamal Nijim för flyktingar och invandrare. På eftermiddagen blir det en paneldiskussion med rubriken Hur var det då, vad hände sedan, hur är det nu? I den panelen medverkar några av de personer som arbetade på flyktingmottagningen 1986 plus ett par av de första flyktingarna som fortfarande bor kvar i Siljansområdet.

Onsdag eftermiddag och kväll medverkar Daniel Svensson Rothes från Cent-rum mot olikfientlighet. Han föreläser på eftermiddagen för flyktingar och invandrare om hur man kan förstå och hantera svenskars frågor och den rasism man kanske får uppleva. Kvällens föreläsning är öppen för allmänheten. Då är ämnet att vara Den andre, som handlar om att aldrig bli riktigt svensk, att vara annorlunda i andras ögon.

På torsdag har Generation för mångfald en heldag i Orsaskolan med workshops, seminarier och föredrag om innanförskap. Det blir också föredrag av Paolo Roberto.

Röda Korset medverkar på fredag med en föreläsning i Orsa lärcentrum om traumahantering för flyktingar. Veckan avslutas på lördag i hembygdsgården. Först med Förintelsens minnesdag och därefter Multi-Kultifest.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons