Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En växande bransch

Annons

Svensk industridesign växer och i den nationella satsning regeringen gör på området ingår Sommardesignkontoret, ett lyckat omtyckt projekt som startade 1997.

- För närvarande drivs projektet i 15 kommuner och lika många kommuner står på kö för att få starta Sommardesignkontor, berättar Lotta Hernek , vägledare för Sommardesignkontoret och industridesigner som nyligen flyttade till Boda.

- Sommardesignkontoret är mycket populärt bland unga designer och här i Dalarna har vi två kontor. Varje projekt ägs av olika föreningar eller företag. I det här fallet äger Region Siljan projektet.

Arbetet redovisades under ett seminarium på Folkmusikens hus där bland andra landshövding Ingrid Dahlberg och Maria Engholm, förbundsdirektör för Region Siljan, medverkade.

- Vi har arbetat med olika företag i regionen, till exempel Västängs Grus och Kross AB, näringslivskontoret i Rättvik, Närvik, Leva vid Siljan, Vasaloppet och Älvdalens kommun. Det är små- och medelstora företag som studenterna arbetat med under sju sommarveckor, berättar Lotta Hernek.

Design är så mycket mer än en snygg kaffetermos på fikabordet i personalrummet. Designbegreppet i dag är en helhet, från kundens första kontakt med företaget i växeln, de anställdas känsla för företaget, deras stolthet, samhörigheten och självklart produkten eller tjänsten företaget säljer.

Alla små delar blir till en enhet och det är helheten kunden köper.

Design hjälper till med upplevelsen, design berör, skapar upplevelser och förståelse. Design blir en visualisering av kreativitet och för att nå ut med sin vara, sin tjänst, är design nödvändig.

- För att kunna hävda sig i bruset krävs design och allt fler företag upptäcker det. Vi utvecklar produkten, tjänsten och olika faktorer runt omkring där även miljön är en del.

När regeringen, Svensk Industridesign, och i det här fallet Region Siljan, samarbetar känner Lotta den utveckling svensk design står inför.

- Men design får inte bli ett utsmetat ord som inte betyder något. Design är det breda sättet att tänka och det finns oerhört mycket att göra på området.

- Det handlar om fysisk miljö, visuell kommunikation. Ta ett exempel, en skola för barn där dörrarna är stora, tunga, svåra att öppna, de har svårt att nå upp till krokar för kläderna, stolarna är höga. Skolor är i huvudsak inte anpassade för barn och så fungerar resten av samhället också. Det mesta i vardagen är anpassat för män med full muskelstyrka, inte för de med rullator och svaga händer. Kvinnor har förresten bara halva handstyrkan jämfört med män. Att öppna burkar, lyfta, bära. De tunga petflaskorna för vatten och läsk. Det finns en oändlig mängd exempel.

- Designområdet växer och vi designer har mycket att ta tag i, säger hon.

Lotta Hernek som själv arbetar tillsammans med fyra designer och två projektledare/tekniker i företaget About Design.

År 2005 pågår Designåret i landet och Lotta tror det kommer att blir ett spännande år, inte minst i Dalarna.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons