Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En världsmästare på besök

Annons

Under några veckor har Karolina tillfälligt bytt tjänsten som redovisningsansvarig på Borlänge energi mot ambassadörsjobbet för orienteringen. Efter en kort film med och om Karolina fick eleverna möjlighet att ställa frågor, om vad som helst. Och orienterardrottningen svarade välvilligt och personligt.

Barnen fick bland annat veta att Karolinas älsklingsfärg är blå, att hon äter havregrynsgröt, banan och smörgås före varje tävling och att hon då också dricker mycket vatten. Grillat kött med klyftpotatis är favoriträtten. Hennes fritidsintresse just nu är att leka i sandlådan - med Oskar, 2,5 år.

Barnen fick också veta att även en världsmästare i orientering kan springa vilse. Det har hänt några gånger, bland annat hemma i skogen i Skräddarbacken. Den gången hade hon inte karta och kompass med sig.

Två VM-guld, ett EM-guld och sex SM-guld, det var svaret på hur många stora mästerskap hon vunnit.

- Men hur mycket jag har vunnit i övrigt vet jag inte. Jag har tappat räkningen. Jag har ju hållit på så länge, sa Karolina A Höjsgaard, 34.

På frågan hur kändes det att vinna VM-guldet blev svaret:

- Helt underbart och jättekul, särskilt eftersom min släkt var med och såg mig vinna. Flera kompisar och arbetskamrater var också med och det kändes lite extra.

- Men vad är det mest pinsamma du varit med om då? undrade en av eleverna.

- Det var nog när jag i en stads-orientering i Skottland klättrade högst upp i statyn i en vattenfontän. Jag trodde att kontrollmärket satt högst upp... Det satt längst ner. Alla som stod runtomkring gjorde tummen ned för mig. Jag trodde att de tyckte att jag var urdålig, men de ville bara hjälpa mig att hitta märket. Det var inte bara pinsamt, jag blev dyblöt också, sa Karolina.

Efter samlingen i ett av skolans klassrum fick eleverna prova på att orientera i ett skogsområde. Då hjälpte lärare och kompisar i Domnarvets GoIF till, bland andra Marianne Dahlin. Hon berättar att föreningen har ett 20-tal orienterare i åldern 8-15 år och att man gärna tar emot fler.

- Vi behöver fler ledare också. Det är en hel del arbete runt omkring orienteringen så vi ser gärna att fler, till exempel för- äldrar, hör av sig, säger hon.

Orienteringsförbundets turné med Skogsäventyret har gått från Sörmland till Östergötland och Dalarna. Nästa vecka bär det av till Gävle.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons