Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En världsbild inklusive vargen

Annons

Många av människans ställningstaganden kännetecknas av rädsla. Vi är rädda att förlora saker, rädda att komma till skada, men mest av allt är vi rädda för att förlora kontrollen.

När det gäller vargen så väcker den ofta stor rädsla. Vi är ju så vana vid att det är vi som kontrollerar tillvaron. Att det då finns varelser som hotar oss och vår trygga värld, ja det har vi svårt att stå ut med.

Motsatsen till rädsla är kärlek och trygghet som kännetecknas av tillförsikt, öppenhet och tilltro. De som förespråkar avskjutande av rovdjur, har inte denna tilltro till livet.

Debatten präglas av fantasilöshet. Det finns så många saker som inte har prövats ännu. En sådan sak är att tala med djuren. Det finns de som talar med hästar så varför inte kommunicera med vargar? Men för att en sådan sak ska vara möjlig krävs en förändrad världsbild.

Så länge vi tror att vi är individer avskilda från andra, så tror vi att vi kan lösa problem genom att ta bort något som vi inte tycker om.

Det finns egentligen inget rovdjursproblem. Det uppstår endast om vi tror att vi vet hur livet och tillvaron ska vara. Och att det är det mänskliga perspektivet som är det enda som gäller. Men i det ögonblick vi släpper den föreställning så kan vi i stället ta in livet precis sådant som det är.

Naturfolk vet detta, och har därför inga rovdjursproblem.

Men det betyder inte att aldrig döda en endaste varg. Men man gör det då inte längre av rädsla och kontrollbehov utan för att man ser att det ur ett helhetsperspektiv (alltså även vargens) skulle vara det bästa.

SMYGANDE VARGEN HAR TALAT

Mer läsning

Annons