Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En världs kändis fyller 75

Annons

Riktig sprutt blev det på tillverkningen efter världsutställningen i New York 1939. Sverige ställde upp med Orreforspjäser och andra snobbartiklar, men det var dalahästarna som blev omskrivna.

I dag är det andra generationen Olsson som driver företaget. Lasse började jobba här 1955, brodern Lennart 1962 och kusinen Gun kom in i rulljansen 1967.

Nils Olssons hemslöjd tillverkar 400-500 hästar per dag. Tillsammans med grannen Grannas A Olsson lockar man en kvarts miljon besökare till hästtillverkningen i Nusnäs varje år.

Nils Olssons hemslöjd har 15 årsanställda och till det kommer 70-talet personer som täljer som hemarbete.

Sortimentet har under åren utökats med tuppar, grisar, servettställ och mycket annat, men hästarna i olika storlekar är ändå basprodukten sedan urminnes tider.

Det sägs att de första hästtillverkarna fanns i byarna Vattnäs och Bergkarlås, men det var i Nusnäs man hittade affärsidén.

Färgerna på hästarna varierar, men urhästen var sannolikt röd genom att blymönjan fanns i de flesta bondhemman. I alla fall är den röda kusen den mest efterfrågade.

På tal om färg. I Kalle Ankas julprogram målar tomtarna schackbräden med rutig färg. Trähästmålarna målar randigt med både vitt och grönt på penselborsten.

Avslutningsvis.

Midsommarhelgen är trähästtillverkarnas verkligt stora besökshelg. Det väntas invasion och därför är också produktionen i full gång under helgen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons