Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vargflock har blivit tre

Annons

Under onsdagskvällen träffades Rättvikskretsens jaktledare och ordföranden för att diskutera årets älgjakt, björn- och vargfrågan. Till mötet kom även rovviltgruppens vargexpert och representanter för jägareförbundet.

- Enligt våra observationer och experternas information tyder allt på att två grupper brutit sig ur Furudalsflocken. Två vargar uppehåller sig nu mitt inne i Siljansringen. Tre andra vargar håller till i Bodaskogarna - de senare var de som troligtvis tog stövaren dagen innan älgjaktsveckan, säger Ollas.

Den gamla Furudalsflocken bestod av nio vargar. I våras fick flocken nya valpar. Exakt hur många vargar det finns i dag är oklart.

- Troligtvis är det så att föryngringen lett till att individer sökt sig bort för att skapa nya flockar. Till våren tror vargexperterna att även de nya familjegrupperna i Boda och Siljansringen föryngrar sig. Då blir det mycket varg i Rättviks kommun, säger Ollas.

Jägarna planerar att agera mot staten med förnyade krav på vargjakt. Årets älgjakt i vargens tidigare kärnområde Ore var den sämsta i mannaminne.

- Eventuellt ska vi själva genomföra en varginventering när snön kommer. När vi vet mer ska vi agera officiellt. Klart är att vargstammen i Rättviks kommun börjar bli alltför stark. Jakt på varg måste införas i vårt område, säger Göran Ollas.

Befarar du tjuvjakt om naturvårdsverket inte hörsammar er?

- Nej. Jägarkåren är disciplinerad i frågan, säger Göran Ollas.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons