Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En varg sköts under första jaktdagen: "Först kom ett rådjur och sedan kom vargen"

/

Vargjakten i Lövsjöreviret startade på lördagsmorgonen. Det tog ändå sin tid innan jägarna hittat spår och lokaliserat vargflocken i skogarna i södra delen av reviret.
Men runt halv ett på dagen sköts en ung varghane i skogen nära Torsberg, sydväst om Sunnansjö.

Annons

– Först kom ett rådjur ut på hygget och strax därefter kom vargen jagandes efter, berättade jägaren som fällde vargen med ett välriktat skott.

Den ensamma ungvargen hade av okänd anledning lämnat flocken och flera jakthundar drev vargen fram till passkytten, som blev en aning förvånad när det först kom ett rådjur.

– Jag hade först svårt att bestämma mig var jag skulle ställa mig på pass, men det visade sig att jag ställde mig på rätt plats, tillägger han.

Under dagen var det flera jaktlag som aktivt deltog i jakten. När DT:s reporter var på plats i skogarna runt Finnmarksbyarna Lövsjön och Gänsen tidigt på lördagsmorgonen syntes tydliga spår efter jägarna som varit ute och sökt efter vargspår längs skogsbilvägarna. I närheten Kullen hade ett mindre jaktlag i stort sett gett upp hoppet om att vargarna skulle finnas inom reviret den här dagen.

Någon timme senare kom rapporter om att man hade hittat vargspår i södra delen av reviret i skogarna upp mot Abborberg. Strax därefter stod det klart att den första vargen fällts.

En tid efter att jaktlaget samlats vid platsen där vargen fällts längs vägen upp mot Abborberg kom även länsstyrelsens besiktningsmän.

Naturbevakaren Göran Jansson var vid en första anblick inte helt säker på om det var en ungvarg. Men ganska omgående kunde han slå fast att det var en ungvarg.

– Jag är ganska säker på att det är en valp, för om det hade varit alfahanen hade vi nog fått lägga på tio kilo, tillade Göran Jansson.

Läs också: En varghanne skjuten under licensjakten i Lövsjöreviret

Läs också: Olika vargbeslut i kammarrätterna

Mer läsning