Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En värdig entré" – för 15 miljoner kronor

Annons

Området vid Vägverkets huvudkontor ska lyftas. Mångmiljonsatsningen har påbörjats och till hösten ska generaldirektör Ingemar Skogö inviga den nya miljön.

Vägverket ser flera anledningar till att bygga om området. Och projektledare Ola Östlund säger att det inte är några väg- eller trafiksäkerhetsprojekt som blir lidande. Finansieringen sker genom en uppgörelse med fastighetsägaren Diös. Men Vägverket står för större delen av investeringen.

- Man får ta från administrationen. Det drabbar inte några väganslag, säger Ola Östlund.

Vägverket vill att huvudkontoret ska se mer representabelt ut. I dag är det anonymt och svårt att hitta. Inga förändringar har heller gjorts sedan det byggdes på 1970-talet. Trots att omgivningen, Framtidsdalen, fått ett helt nytt utseende under de senaste åren. Det handlar också om vägflytt, flytt av besöksparkeringen, med mera.

- Omfattningen är cirka 15 miljoner kronor. Det kan tillkomma vissa saker. Vi har option på en ombyggnad vid Pylonen. Totalt omfattar det 17 miljoner, berättar Ola Östlund.

Chefsarkitekt Torbjörn Suneson säger att Vägverket som är en av Sveriges största myndigheter ligger anonymt och att det är svårt att hitta dit. Nu ska området lyftas och ett betydligt bättre uterum skapas. En anpassning till funktionshindrades krav sker också. Även Högskolans entré blir bättre.

- Vi slipper förvirrade bilister, cyklister och gångtrafikanter. Det blir tydligt och vackert. En värdig representation för Vägverket, säger Torbjörn Suneson.

Arbetena utförs av Vägverket produktion, som fått uppdraget i konkurrens.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons