Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En väntan som blev olidlig

Annons

Tony Persson och Pia Thörnblom befann sig på Khao Lak i Thailand när flodvågen svepte in över land och tog allt i dess väg med sig.

Tidningen pratade med Tonys bror Christer Persson tre dagar efter katastrofen.

- Just nu är allt bara ett enda vakuum, vi vet ingenting, sade han då.

Det var ett tillstånd som kom att hålla i en lång tid, till vissa delar kanske för alltid. Först den 4 maj kunde familjen begrava Tony. In i det sista hoppades familjerna att paret skulle få gå till sin sista vila tillsammans men det gick inte eftersom Pia ännu inte hade återfunnits.

Det hann bli den 29 maj innan Pia var återfunnen och identifierad. Den 22 juni begravs hon.

Christer Persson bor i Sundbyberg i Stockholm. För honom och övriga i familjen är många frågor obesvarade.

- Vi vet inte så mycket mer i dag än vi gjorde då.

När brodern Tony var försvunnen gjorde Christer ett antal försök att få information från Rikspolisstyrelsen, försök som var fruktlösa.

- Vi fick ingen information om identifieringsarbetet eller om någonting annat. Ingen kunde säga någonting. Förmodligen visste de ingenting, men det hade varit bra om de åtminstone sagt att de inte vet.

Christer Persson tror att bristen på information låg till grund för att arbetet i ett antal krisgrupper rasade samman.

- Man fick gå omkring och tänka på egen hand. Undrar om de befann sig inne i skogen, eller om de befann sig på hotellet, var tankar som for genom huvudet.

När Tony kommit hem med flyg till Arlanda fick Christer frågan från en av Rikspolisstyrelsens representanter om det var något han ville veta.

- Men då stod man där med 14 kistor och 14 familjer. Pressen på en kändes enorm, man var bara helt stum.

Han ger mycket beröm till församlingar och krisgrupper för det stöd de bidragit med. Dock är han kritisk till att regeringen reagerade så sent som de gjorde och till den kaos som rådde på utrikesdepartementet när katastrofen var ett faktum.

- Men det var svårt för alla att förstå omfattningen av det här så det går inte att bara fördöma. Efter Estonia och det här tror jag att de lärt sig.

För Tonys och Pias familjer börjar nu den mödosamma färden med att gå vidare.

- Varje gång vi träffas är det bara sorg och smärta. Vi har begravt Tony nu ska vi gå igenom alltihop igen när vi begraver Pia. Men det här har fört oss närmare varandra och vi hjälper varandra att gå vidare.

- Man får också ett fantastiskt stöd från folk man träffar. Varenda person man pratar med här i Sundbyberg är drabbad.

Pias mamma, Els-Britt Thörnblom, har valt att inte gå ut offentligt med sin sorg.

- Alla människor har varit så tillmötesgående. Man säger att vi svenskar är stela och kalla men så är det inte, säger hon.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons