Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vansinnesfärd

Annons

- Hade någon varit ute på skogsbilvägen samma natt, hade det kunnat sluta riktigt illa, säger Anders Lindgren vid Boggs grus som driver grustäkten i Torrvål.

- Lastmaskinen är vår största och skopan är lika bred som skogsbilvägen, så en personbil som kommit då hade blivit platt, konstaterar han.

På valborgsmässoaftonen visade TV4 filmen Strul, där en av rollpersonerna stjäl en stor hjullastare och ger sig ut på bärsärkagång.

Kanske gav filmen inspiration till dem som samma natt begav sig till grustäkten i Torrvål. Där fyllde de upp en två kubikmeter stor farmartank med diesel, bröt sig in i ett förråd och hittade ett oljefat som också fylldes med diesel.

De krossade ett fönster för att ta sig in i en lastmaskin som tjuvkopplades och användes för att rycka sönder låset till en verktygslåda på en grävmaskin.

Med farmartaken i skopan gav de sig sedan av rakt igenom vägbommen och ut på skogsbilvägen.

Såsmåningom svängde lastmaskinen in på Orsa kompaniväg, där farmartanken blev lämnad för framtida behov.

Färden österut gick tidvis i dikena på båda sidor om vägbanan.

I höjd med Skavåsen satte föraren ner skopan i vägbanan, backade och tog ett tag till. Hålet blev stort nog för att kvadda en bil och det krävdes en stor väghyvel för att göra vägen farbar igen.

- Föraren måste ha suttit i en lastmaskin tidigare, konstaterar Anders Lindgren, men han måste ha varit påverkad eftersom han inte har haft någon riktig kontroll över det stora fordonet.

Spåren efter förövarna slutar vid älgskyttebanan i Hättberg, där lastmaskinen har rammat vägbommen och att därefter placeras mitt över rälsen på skjutvallen.

Älgbanan är skadad, men mest drabbat är grusföretaget som fått skador även på grävmaskinen förutom att lastmaskinen plundrats på radioutrustning.

- Det tycks tyvärr vara omöjligt för oss att slippa stölder av diesel och utrustning, konstaterar Anders Lindgren.

En personbil har använts för att transportera förövarna till grustaget och bort från skjutbanan. Även den har hanterats vårdslöst, bland annat har en större skidbox blivit sliten av taket i samband med att vägbommen in till grustäkten kördes sönder.

Polisen är intresserad av att komma i kontakt med personer som har gjort observationer under den aktuella natten.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons