Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vandring med tradition

Annons

Utomhusandakten inleds i Sågmyra på söndag och fortsätter på långfredagen i Bjursås.

- Det handlar om en Korsvägsandakt, en gammal tradition från de katolska länderna, berättar kyrkoherde Mats Dahlborg i Bjursås församling.

Korsvägsandakten är ett traditionellt sätt att följa Jesus väg till korset. Vandringen längs Via Dolorosa, smärtans väg, är formad med 14 stationer.

- Korsvägsandakten är en förlängning på den ordinarie gudstjänsten och ett annorlunda sätt att följa Jesus på vägen till korset, förklarar Mats Dahlborg.

I Sågmyra börjar vand- ringen direkt efter avslutad gudstjänst. Färden går från kyrkan mot Årbosjön.

Kyrkobesökarna bär med sig bilder och konstverk och fjorton olika texter, som läses upp vid varje station som en gemensam bön.

Det börjar med att Jesus döms till döden och vid den sista stationen som handlar om gravläggningen.

Bilderna till Korsvägsandakten har målats av Noomi Grönberg i Sågmyra. Hon kommer själv att vara med i vandringen på söndag.

- Det handlar om akvarellteckningar, det är helt enkelt motiv av färden till korset, berättar Noomi.

Noomi, tidigare barnmorska, går för närvarande på diakonutbildning i Stockholm. Efter utbildningens slut, kommer hon att tjänstgöra i Bjursås församling som diakon.

- Steget från barnmorska till diakon, det känns inte så stort, tycker Noomi Grönberg.

Efter andakten i Sågmyra, kommer Korsvägs- andakten, med bilder och texter att flyttas över till Bjursås, där vandringen kommer att ske från kyrkan till sjön Smällingen.

- Bilderna kommer att finnas på plats redan på onsdag, detta för att elever vid Bjursåsskolan ska ha möjlighet att följa vandringen, säger Noomi Grönberg.

Men den riktiga andakten i Bjursås, den sker efter gudstjänsten i kyrkan på långfredagen.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons