Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vandaliserad stad

Annons

Nu är snart ett ytterligare jättemisstag fullbordat inom Ludvika stads centrumplanering i och med Lidls etablering. För den som deltog i den mycket seriösa och väI underbyggda planeringen under 60- och 70-talen är utvecklingen rena bedrövelsen.

Den dödfödda idén om en gångbro över stationsområdet dyker upp ibland, som en mycket dålig lösning av kontaktproblemet mellan stadscentrum och vår stora naturtillgång Väsman. Den riktiga lösningen är en viadukt i Gamla Bangatans förlängning i stället för den gamla bron över norra stationsområdet. Den skulle dessutom avlasta den besvärliga korsningen vid stationens södra ände och göra den stora och vackra sjön till en av våra bästa tillgångar.

Genom Lidls placering är viadukten troligen omöjlig. Det är mycket anmärkningsvärt att den oskattbara tillgången Väsman har försummats så flagrant. Fantasi och visioner om framtiden saknas nu tydligen helt och man måste fråga sig vad kommunens planerare håller på med när affärer och företag får sköta planeringen.

De dyra ombyggnaderna av ålderdomshemmet Marnäsliden och Folkets hus är ytterligare misstag som framtvingats av bristen på lämpliga och effektiva förvaltningslokaler.

Folkets hus är byggt för att vara ett kultur- och medborgarhus, vilket är dess naturliga användning och Marnäsliden var ett modernt och välbehövligt ålderdomshem.

Alla dessa misstag har gjorts för att skapa sysselsättning som endast är marginell och löser inga problem trots de oerhörda offer man gjort planeringsmässigt.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons