Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En våldtäkt är en våldtäkt är en våldtäkt!

Annons

I går inleddes i Falu tingsrätt en rättegång mot tre män, 23, 26 och 31 år gamla, som förgripit sig på två 15-åriga flickor. Det ena brottet rubriceras våldtäkt medan det andra rubriceras grovt sexuellt utnyttjande. Detta därför att den ena flickan tagit läkemedel och därmed var för drogad för att göra motstånd. Att rubricera dessa två brott olika sänder fruktansvärda signaler till unga tjejer. Faktum är att tre vuxna män våldfört sig på två flickor, våldtäkt är vad det handlar om och rubriceringen ska vara därefter.

En lagändring är något som skulle skicka en tydlig signal till både domstolar och unga tjejer och killar att det är ett lika grovt brott att våldföra sig på någon som inte kan göra motstånd, oavsett vem som är ansvarig för att personen inte kan göra motstånd. Detta är något som även sexualbrottskommittén föreslog i sitt betänkande som kom förra våren. Enligt det förslaget skulle båda fallen bedömas som våldtäkt. Trots det har inte lagen ändrats.

Vi lever i ett land där våldet mot kvinnor, våldtäkter och sexuella trakasserier ökar. Vi är på väg åt fullständigt fel håll och denna utveckling måste vändas omedelbart. Det handlar till stor del om attityder och värderingar. Dessa ändrar vi inte genom enbart lagstiftning, men lagarna visar på ett tydligt sätt samhällets värderingar och kan på det sättet bidra till en förändring och en utveckling åt rätt håll.

Vi måste också i stora och små sammanhang våga ta strid mot de män som har en kvinnosyn vi aldrig kan ställa upp på. Om en man våldför sig på en kvinna är det en våldtäkt och inget annat. Detta är en

mycket viktig signal för att unga tjejer ska känna trygghet i sin vardag.

GUN DRUGGE

Mer läsning

Annons