Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En våg unga lämnar Dalarna efter 2010

Annons

IDalarna har vi en ungdomspuckel som beror på den stora babyboomen 1987-93. Den är nu ett bekymmer för politiker och tjänstemän i våra kommuner. I media debatteras nedläggningar av skolor, färre lärartjänster och protester däremot. Det får återverkningar på skolfloran i länet, när vi från en period med denna "ungdomsboom" i grundskolan går över till en annan period med rekordlåg påfyllnad till skolan.

Vad som sen händer med denna ungdomsgrupp är av största intresse för Dalarnas framtid. I åldrarna 18-24 år sker nämligen de kraftigaste flyttrörelserna, och där befinner sig puckeln åren kring 2010. Under åren 1995-2001 hade Dalarna en extremt stor nettoutflyttning av just ungdomar i denna ålder (fler ut än in). Den förlusten kommer att vara kännbar länge än i form av färre unga kvinnor kvar i länet och som följd av det, färre födda.

Om en lika stor andel av den här väldiga gruppen skulle lämna länet, skulle åderlåtningen av unga människor ge avtryck i befolkningskurvorna för decennier framåt, för efter dem kommer i stället den stora "vågdalen". Alla kan förstå vad det skulle innebära för skattekraft och försörjning.

Naturligtvis kan det vara fullt möjligt att ha balans mellan stark tillväxt av näringsliv och befolkning i storstadsregioner och av vård-omsorg-rekreation i län som Dalarna, men då krävs en annan finansiering av de stora offentliga tjänsterna än över kommunalskatter och nuvarande nivåer på skatteöverföringar.

En snabbare teknikutveckling kan göra det möjligt för fler att bo i Dalarna och ändå försörja sig på ekonomisk aktivitet utanför länet, men inom de närmaste 10-20 åren kommer platsbunden produktion av varor och tjänster troligen fortfarande att dominera de flesta branscher.

En stor flyttundersökning år 2000 (kontakta gärna Region Dalarna eller Läns- arbetsnämnden om den) visade att naturen, landskapet och livskvaliteten i uppväxtmiljön var det bästa med Dalarna i flyttarnas ögon, och detta visar på en styrka hos länet.

Många unga utflyttare ville dessutom flytta tillbaka någon gång (till uppväxtkommunen eller till Falun). Det är naturligt att våra unga vill pröva på studier, arbete och socialt liv någon annanstans, men Dalarna behöver i högsta grad unga utifrån som vill göra detsamma här och möjligheter för dem att göra det.

Dessutom behöver vi ha tillbaka fler utflyttare i yngre år än i dag. Region Dalarna deltar naturligtvis i den grundläggande satsningen på fler och attraktivare arbetstillfällen, men genom projektet "Bilden av Dalarna" siktar vi nu också på inflyttning av familjer med barn strax under skol- åldern, och genom samarbete med alla parter vill vi försöka ge just barn och ungdomar bättre livsvillkor. Alla har vi några år på oss att förhindra att den värsta befolkningsutvecklingen skulle inträffa från och med 2010-talet.

JAN O BJÖRKENGREN

Jan O Björkengren arbetar på Region Dalarnas kansli och har bland annat studier av befolkningsrörelser som uppgift.

Mer läsning

Annons