Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utmaning för Tord

Annons

- Det blir en härlig utmaning som jag ser fram emot. Så säger 56-årige Tord Bergqvist. Han är en av de tre nya rektorer som snart börjar sina tjänster.

Tord får ansvaret för Smedbergsskolan och Västra skolan. Karin Matsson från Mockfjärd blir rektor i Nås och Siv Johansson, Gävle, blir rektor för barnomsorgen, Triangeln och Parkskolan.

Tord Berggqvist bor på Malungs finnmark, Acksjöåsen i Tyngsjö. Förutom att han haft egna barn i skolan och att han kört skolskjutsar mellan finnmarken och Malung ligger erfarenheten av arbete i skolan ungefär 30 år bakåt i tiden. I slutet på 1960-talet arbetade Tord som lärare i Grängesberg.

- Jag trvides bra, berättar han. Men Tord kom ändå att satsa på industrisektorn. Han är ingenjör och har arbetat många år åt ASEA som marknadsförare och säljare. Tord reste över hela Europa och även i Indien.

Han har varit arbetsledare i olika perioder, bland annat som ansvarig för ASEA:s verksamhet i Östeuropa.

Det är väl framförallt erfarenheterna som arbetsledare som vägt tungt då Tord anställts som rektor.

- Arbetet som rektor kommer att handla om ledarskap och relationer. Jag har redan träffat en del av lärarna och det kändes bra.

Tord slutade på ASEA och flyttade till sin faders gård på Acksjöåsen.

- Jag ville prioritera barnen. Tord har haft ett eget företag och tagit på sig konsultuppdrag och han har sysslat med lite av varje, bland annat har han kört skolskjutsarna.

- Jag har varit diversearbetare. Nu avslutar jag den perioden i mitt liv och börjar något nytt.

En del råd om hur det är att arbeta som rektor i Vansbro kommun kunde Tord få av sin syster Marianne, som är rektor i Järna.

- Jag vill skapa en god stämning så att både lärare och elever går till arbetet med glädje, säger han.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons