Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En unik bensinslukare

Annons

>> Se bildspel

Hans International Scout II från 1974 omnämns i IH-föreningen tidning som "förmodligen den enda i sitt slag i hela världen". Det som gör den speciell är att den korta pickupen försetts med kapelltak över både hytt och flak.

-Sufletten finns egentligen inte, inte på den korta modellen, säger Tamminen.

Modellen har egentligen avtagbart plåttak och kallas därför officiellt Traveltop. Men på 70-talet kom modellen Suntanner, med kapelltak, och den såldes i huvudsak på USA:s västkust.

Såvitt föreningen känner till så togs det aldrig in någon äkta Suntanner till Sverige men Kvicks bil i Bollnäs beställde hem ett kapell som antingen var kortat eller som de lät korta för att den skulle passa en Traveltop på 100 tums hjulbas. Och det är den bilen som så småningom hamnade i Karl-Eriks ägo.

Han köpte den 1997 och då hade den bara gått 1419 mil. Nu har den 1696 mil på mätaren och det gör nästa lite ont i Tamminen när han pratar om mätarställningen...

-Den är nästan tröki´att äga. Man vill ju inte köra den för då blir det mil på mätaren och det vill man ju inte! Jag var på IH-träff i Västerås för ett tag sedan. Det gjorde ont. Det blev 32 mil.

-Titta i hjulhusen, det är som om den precis kommit från fabriken, säger han och vrider om startnyckeln.

Motorn är en V8:a 304 och trots att bilen i sig inte är så stor slukar den rätt mycket bensin.

Men Tamminen har hittat en lösning på problemet eftersom han skaffat en till, av årsmodell -76, som han inte ska behöva ställa undan.

-Tyvärr står den i delar för den behöver åtgärdas. Jag har betalt för det men inte fått den än.

-Jag ägde en International 76:a som jag sålde -79 när bensinpriserna gick upp. Den letade vi på och jag köpte tillbaks den. Min äldsta grabb har också en International, säger Tamminen.

-I Amerika finns de som plöjer med den. Och man kan ploga med den, säger Tamminen.

Själv skulle han nog inte komma på tanken ens, att bruka sitt exemplar till något slikt!

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons