Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En tusenlapp mer"

Annons

Intresset för vårdyrken i Mora är svalt. När Arbetsförmedlingen försökte sig på en drive häromveckan för att locka folk till vården, kom bara 12 personer, att jämföras med 90 personer när Silja Line informerade om jobb till sjöss.

- Kommunen måste höja statusen och hitta "morötter" för de anställda inom vården, exempelvis utveckla nya arbetstidsmodeller och att höja lönen mer än det centrala avtalet säger. Jag tror att lönen måste höjas med en tusenlapp i månaden, säger Sonja Lindgren.

Undersköterskor måste också få utföra det arbete de är utbildade och kvalificerade för. I extremfall har det till och med hänt att det krävts delegation på att bädda en säng.

Sonja Lindgren har ett "recept" på hur vårdjobben i kommunen ska bli attraktivare och undvika att folk som redan är i branschen ska bli utslitna.

- Med en viss överinskrivning av personal blir jobben mer attraktiva, tror Sonja Lindgren. I dag är personaltätheten precis täckt så att schemaläggningen fungerar - så länge alla är på jobbet. Genom att anställa fler skulle det behövas färre vikarier och färre skulle bli utslitna.

- Som det är i dag har enhetschefernas största arbetsuppgift blivit att jaga folk (vikarier), enligt Sonja Lindgren. Med en högre grundbemanning skulle jobbet flyta på ändå. På kort sikt skulle det kosta mera, men på lång sikt skulle det bli en besparing för kommunen.

I dag arbetar hemtjänsten efter nyckeltalet 0,33 personal per vårdtagare, servicehusen har 0,45 personal per boende, sjukhemmen med 0,60 personal per boende och demenssjukvården med 0,90 personal per vårdtagare.

- Vi har ett stort personalbehov, men socialnämnden vågar inte ta ut svängarna, anser Sonja Lindgren. Det har successivt blivit sämre. Skärs det ännu mera i personalstyrkan, kommer det att bli flykt från vården.

Många i personalen är långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade.

- Inte bara här, utan i hela landet har antalet sjukskrivningar som överstiger ett år ökat med 40 procent från 1997-2001, berättar Sonja Lindgren.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons