Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En turist i massajiland

Annons

Nyligen gjorde elever och personal från Älvdalens naturbruksgymnasium en "för-utbytesresa" till skolan, African College of Wildlife Management, i den lilla byn Mweka vid foten av Afrikas eget Städjan, berget Kilimandjaro i Tanzania.

Från älvdalsskolan deltog rektor Nils-Åke Norman, läraren Anders Ejdervik, projektledarna Ing-Marie Bergman och Lars Edvinsson samt eleverna Frida Pålsson och Andreas Andersson.

Myndigheten för skolutveckling är initiativtagare till utbytesprojektet och den representerades på resan av Janne Holmquist.

Under besöket i den afrikanska utbytesskolan fick älvdalingarna vara med på lektioner och bekanta sig med skolan och dess personal, elever och utbildningar.

De fick också besöka de tre världsberömda nationalparkerna Lake Manyara. Ngorongoro och Serengeti och se en del av det oerhörda djurrikedom som finns där. I Serengeti fick de tälta i parken. De nattliga ljuden framställdes av vilda lejon, babianer och hyenor, vilket gav en del sömnproblem för några.

Ett besök i en massajby hann de också med och där fick de bland annat besöka traditionella bostäder, tillverkade av grenar och tätade med kospillning.

Detta var ett av flera förberedande besök i Tanzania. Nästa år är det meningen att utbytet mellan de två skolorna ska vara i gång på allvar. Då kommer elever från programmet skog och jakt att få lära sig mer om storviltsjakt i Afrika. Eleverna på sportfiske, turism och naturguidning/vildmarksturism kommer att få lära mer om hur Tanzania byggt upp turismen kring Kilimandjaro.

De afrikanska studenter som kommer till Älvdalen, ska få lära sig hur älgjakt och björnpejlning går till. De ska också få studera fjäll- och fisketurism och studera djur och natur i Fulufjällets nationalpark.

En grundtanke med utbytet är att det är viktigt att lära mer om olika kulturer för att på så vis få en ökad förståelse för människor från andra länder och samtidigt få ett mer globalt synsätt.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons