Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tung dom för samerna och rennäringen

Annons

Samebyarna i Härjedalen har under en lång följd av år processat mot privata skogs- och markägare om rätten till fritt renbete.

Samma process har även drivits i Mora tingsrätt mot Idre nya sameby.

- För vår del blev det en tredskodom mot oss då vi tvingades ge upp i somras. Så vi har nu levt med det här ett tag, säger Jörgen Jonsson.

Vad det enkelt uttryckt handlar om är var renarna får vinterbeta. Sommarbetet på det så kallade året runt betet på fjällen har samerna rätt till.

- Men när vintern kommer säker sig renen naturligt ner till skogsbygderna och det är där som markägare nu vill ha ersättning för att upplåta bete, säger Jörgen Jonsson.

Samerna har svårt att bevisa att det handlar om tradition och gamla regler, då inget finns dokumenterat från samernas sida.

- All dokumentation har skett från motpartens sida och därför är det väldigt svårt för oss som inte har den kulturen, menar Jörgen Jonsson.

För Idre Nya Sameby handlar det nu om att få till avtal med de markägare på vars marker renarna vinterbetar.

- Vår förhoppning är att HD gör samma bedömning som norska motsvarigheten till HD gjorde. Där dömde man till samebyarnas fördel, säger Jörgen Jonsson.

- Går även HD emot rennäringen så får vi gå till Europadomstolen. Rennäringen kan inte överleva om vinterbetet som alltid varit fritt nu kommer att mötas av krav på ersättning, menar Jörgen Jonsson.

Parallellt med den juridiska processen förs även förhandlingar mellan samerna och företrädare för markägare.

Förhandlingarna leds av Bo Dockered och efter ett par år har man nu nått fram till en mall som ska ligga till grund för en lösning.

- Pengarna till kostnaderna för förhandlingarna har regeringen anslagit genom att dessa från rennäringens anslag, konstaterar Jörgen Jonsson.

I nuläget kan inte samerna längre låta sina renar ha sitt vinterbete på de marker man tidigare kunnat nyttja, åtminstone inte utan att riskera ersättningskrav från markägarna.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons