Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tuff men social tillställning

Annons

Det krävs ingen kvalificering för att delta i SM i Pylonracing, men när tävlingen i lördags avgjordes i Säter var det uppenbart inga amatörer på banan. Med hastigheter uppemot 360 kilometer i timmen krävdes erfarenhet och precision i svängarna av de tolv deltagarna.

Pylonracing är den gren inom modellflygstävling som brukar kallas för luftens Formel 1. Tävlingen går ut på att så snabbt som möjligt flyga tio varv runt pylonerna. Pylonen är den pelare, som fungerar som en förlängd linje upp i luften som riktmärke.

Det är en tuff sport, på banan råder hjälmtvång och publiken är avskild med ett högt skyddsnät.

- Skulle föraren tappa kontrollen över planet är det en livsfarlig sport utan hjälm, en träff i huvudet och det är adjöss med dig, berättar domaren Magnus Östling.

De tävlande arbetar i par. Den ene håller i radiokontrollen och den andre räknar varven och skriker åt föraren när han får svänga. Om de skulle svänga innan klartecken från sekretariatet får laget tio procent i tid tillägg för varje felsväng.

I pausen mellan heaten bjöd tävlingsledaren och ordföranden i Säters modellflygsklubb Ulf Höglin på flyguppvisningar. Efter lite mekande fick han till publikens förtjusning i gång sin helikopter.

- Helikopterflyg är inget man ger sig på i första taget, det är svårt, berättar Ulf.

Med 14 års erfarenhet inom modellflygning har Ulf Höglin hunnit prova på en hel del, men han försäkrar att prestige inte är något centralt inom sporten.

- Nä, det här är en social sport, vi träffas och grillar varje torsdag och flyger lite tillsammans. Det är en härlig gemenskap mellan oss som håller på, säger Ulf.

Om någon är nyfiken på modellflygning kan man komma till banan i Säter en torsdag kväll så får man prova på. Då får man flyga ett plan med dubbelkommando. Skulle man vara nära att krascha tar läraren över kontrollen över planet och räddar situationen.

- De enklaste modellplanen är inte heller så dyra att skaffa nya, de kostar bara runt 800 kronor, berättar Ulf.

Han uppmuntrar nybörjare att komma till en klubb för att lära sig i början. Förutom Säter finns ungefär 250 stycken i hela Sverige, med över 7 000 medlemmar.

MIKAELA LARM

Mer läsning

Annons