Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En trygg skola för alla

Annons

Konsekvensen av deras politik blir snarare den raka motsatsen av vad som är dess syfte, en förbättrad en skola för alla. Att man vill börja gå ned i åldrarna med betyg är något som vi Unga socialdemokrater tycker är skrämmande. Hur långt ner i åldrarna vill moderaterna gå? Kanske vill moderaterna ha betyg vid tio års ålder? Eller kanske vid sju års ålder, då man precis har börjat grundskolan och träffar nya lekkamrater och lär sig nya saker dagligen?

Moderaterna talar om betygen så folkkärt, men de belyser inte betygens baksida. Baksidan har flera sidor. Bland annat så pekar man med hela handen på barnet att det inte duger, att barnet inte är tillräckligt smart, duktigt, har studievana hemifrån. Detta skapar en press. Vi socialdemokrater anser att barnen i sju till tio års åldern ska koncentrera sig på lekkamrater, nya sociala miljöer och där nyfikenheten ska kunna flöda samt där barnen lär sig av sin egen nyfikenhet, inte av den stora handen som säger att du inte är bra nog.

Något som är otroligt viktigt är att ha vuxna människor omkring sig. Lärare, pedagoger och fritidsledare. Sedan 1994 har 15000 fler lärare anställts. Både i grund- och gymnasieskolan har lärartätheten ökat. Satsningen motsvarar en ökning av personaltätheten med tio procent. En parallell till den förstärkta skolan med flera lärare och ledare är de moderata förslagen om skattesänkningar på 250 miljarder kronor, eller något tydligare; var femte skattekrona det vill säga var femte lärare, var femte pedagog och var femte fritidsledare.

Friskoledebatten med det moderata ungdomsförbundet är alltid lika trevlig att diskutera och man ska respektera dess syn på marknaden. Den är beundransvärd, att man kan tro att marknaden kan lösa alla problem i samhället. Men riktigt så enkelt är det inte. Det är oroande att moderaterna tror att friskolor ska lösa de problem som finns i den kommunala skolan. Detta är ett ganska konstigt resonemang. Hur kan man tro att problemen löses genom att kommunala skattepengar hamnar hos vinstdrivande företag?

Paradoxen med friskolor är framför allt att de föder segregation. Detta har fastslagits av Skolverkets rapport. Att elever med en viss social bakgrund, etnicitet återfinns i de fristående skolorna. Detta är inte bra. Vi Unga socialdemokrater tror på en skola där människor från olika delar av samhället umgås, träffas och har en naturlig knytpunkt där man kan byta erfarenheter, lära av varandras tankar och idéer.

Det är på detta sätt som vi Unga socialdemokrater vill att skolan ska fungera. Vi vill ha en varm skola där alla är välkomna. Där man kan utvecklas i trygghet och i harmoni med sin omgivning. Där nyfikenheten på livet och på utbildningen ska vara drivkraften.

SOFIA KNÖÖS SOFIA KNÖÖS ÄR FRÅN FALUN OCH MEDLEM I UNGA SOCIALDEMOKRATER. HON ÄR OCKSÅ ORDFÖRANDE FÖR SSU I DALARNA.

Mer läsning

Annons