Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En trädgårdsodling för själslig balans

Annons

Förberedelserna pågår som mest i Vassbo utanför Falun.

Där ska långtidssjukskrivna med stressrelaterade sjukdomar få behandling för sina symtom med hjälp av trädgårdsterapi, så kallad grön rehabilitering.

För behandlingen står sju personer med olika kompetens inom vård och trädgård - alla lika övertygade om trädgårdsterapins slagkraft.

- Människan är egentligen anpassad för att leva i naturen och jag tror att alla mår bra av den. Det finns mycket forskning som visar det, säger sjuksköterskan Cecilia Bergh som blir huvudansvarig för rehabiliteringen av patienterna.

Redan 1997-2000 bedrevs en liknande verksamhet i Vassbo.

Den gången för personer med förvärvade hjärnskador. Psykolog Thomas Söderberg och hortonomerna Anita Banck och Iréne Andersson, verksamhetsledare för stiftelsen Nordlig träd-gårdskultur som anordnar kursen i Vassbo, fanns med redan då.

Erfarenheterna från det tillfället och framgångarna vid Alnarps rehabiliteringsträdgård i Skåne stärker tron på att trädgårdsterapi är en verksam medicin också för de långtidssjukskrivna i Dalarna.

I Skåne köar svenska och utländska forskare för att göra medicinska utvärderingar av de häpnadsväckande goda resultaten - hela 78 procent av de behandlade har återgått till arbete, utbildning eller arbetsträning, vilket betraktas som succé på området.

I Vassbo finns, enligt Anita Banck, egentligen ännu bättre möjligheter än i Alnarp att uppleva naturen, ta del av friluftsaktiviteter, njuta av parker och trädgårdar och på olika sätt jobba med det trädgården erbjuder.

- Dessutom har vi mer "vit" kompetens och försöker bedriva vår behandling lite mer systematiskt, säger Thomas Söderberg.

Målet är att öka patienternas självkännedom, höja livskvaliteten och slutligen hjälpa dem tillbaka till arbete. Stresshanteringen sker i ett kognitivt beteendeterapeutiskt perspektiv.

- Vi vet av erfarenhet att det är väldigt svårt att vidmakthålla det man lär sig, därför måste vi hitta sätt att implementera de nya kunskaperna i vardagen. Bland annat kommer vi att jobba med en loggbok för reflektion och utvärdering, berättar Cecilia och Thomas.

Den första terapigruppen på åtta personer erbjuds möjlighet att komma till Vassbo under åtta veckor med början i augusti.

Gruppen träffas fyra halvdagar i veckan under de första fem veckorna. Därefter fortsätter behandlingen hemma innan det är dags för avslutande tre veckor i Vassbo. Förhoppningen är att 32 personer per år ska få hjälp via trädgårdsterapin. Avtalet med försäkringskassorna Dalarna och Västmanland löper över två år.

- Det finns ingen annan vettig behandling för den här gruppen. Vi doktorer har inte så mycket mer än sjukskrivningar, mediciner och glada tillrop att komma med, trots att det krävs så mycket mer, säger läkaren Anna-Karin Sjöblom.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons