Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tjej med hästkrafter

Annons

Johanna har snart åkt epa, eller A-traktor som det egentligen heter, i ett år och det märks verkligen på henne hur kul hon tycker att det är. Det är inte svårt att få henne att berätta om sitt ganska ovanliga intresse.

Hon tog sitt traktorkort i maj förra året och började då åka i en rostig duett som stod hemma.

- Egentligen var det min storebror som skulle ha haft den, men han tog aldrig något kort.

Så den blev stående. Tills Johanna kom på att hon ville prova.

- Jag frågade pappa om han kunde lacka om den om jag fick kortet och han gick med på det, han trodde väl inte att jag skulle klara det. Men det gjorde jag.

Efter några månader sålde hon den gamla och köpte en ny, Johannas pappa betalade mellanskillnaden.

- Det är en röd Volvo 142. Och i den har jag två 12-basar och två 6,5-högtalare.

De är ett gäng på sex, sju stycken som brukar åka tillsamans. Några känner hon sedan förut och några har hon lärt känna genom sitt intresse.

- Om man är ute och åker och ser en annan epa så stannar man och snackar eftersom det är så pass ovanligt. Och det är det som är grejen. Epa är mycket mer än ett transportmedel, det är cruisingen, gemenskapen och musiken, berättar hon.

Eddie Meduza, tärningar och wunderbaums är sådant som hör till en epa. Johanna är inte den enda i sin familj som är intresserad av motorer.

- Både min pappa och min syster är lastbilschaufförer och min bror jobbar på Maserfrakt. Men jag är inte uppfostrad till att tycka om motorer även om jag alltid haft det runt mig utan jag har fått upptäcka det själv.

I höstas började Johanna på engelskspråkiga samhällsvetenskapliga linjen på Lugnetgymnasiet i Falun men hon trivdes inte där utan hoppade av och praktiserar nu på OK.

- Till hösten tänker jag söka in på fordon för att sedan i tvåan välja transport och ta lastbilskort. Sedan hoppas jag kunna jobba inom det.

Johannas epa har varit trasig ett tag nu men hon hoppas få det fixat snart.

- Det var värmefläkten som var trasig, men jag har fått en ny av Thomas på OK, och han är singel, inflikar hon med ett leende.

- Om man inte är bra på att skruva och sånt gör det inte så mycket för går någons epa sönder åker alla dit för att kolla vad det är för fel och om man kan göra något. Och då lär man sig.

Praktiskt taget varje helg är hon ute och åker, så om du tar dig en tur till Rättvik någon gång kanske du stöter på Johanna glidande i sin röda Volvo 142.

SARA JORONEN

Mer läsning

Annons