Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En timme - fyra larm

Annons

Som vanligt är det vårstädning med avbränning av torrt gräs och påsksmällarna som orsakar bränder under 1 maj-helgen.

Det första larmet kom vid 16.00-tiden på fredagseftermiddagen sedan några gräsbrännare i Skålö tappat kontrollen på eldens spridning i det torra gräset. Branden hotade ett mindre garage som personerna på plats såg till att tömma eftersom de inte trodde att garaget kunde räddas. Järnakåren lyckades dock få elden under kontroll i sista sekunden. Omkring 2 000 kvadratmeter brändes av.

Vid samma tid uppstod en gräsbrand i Träkolsområdet i Vansbro orsakad av barns lek med påsksmällar. Vansbrokåren fick elden snabbt under kontroll med hjälp av boende i området.

Lördagens första larm kom klockan 13.15 då resterna från en majbrasa i Utby orsakat gräsbrand. Järnakåren samt två brandmän från Vansbro med tankbil for till platsen där 2 500 kvadratmeter brändes av innan det hela var släckt.

Brandmännen hade precis hunnit att plocka ihop då nästa larm gick. Även den här gången handlade det om gräsbrännare i Skålö som tappat kontrollen över eldens spridning. Under tiden som kåren var på väg till Skålö kom nästa larm, den här gången om en skogsbrand på Muntersön i Västerdalälven i Järna. Två pojkar hade med hjälp av en flotte paddlat över till ön för att skjuta raketer med följden att det började att brinna. Den ene av pojkarna blev så rädd att han kastade sig upp på flotten och paddlade tillbaka medan den andre blev kvar på den brinnande ön.

Järnakåren såg till att pojken kom i land innan de begärde förstärkning från Vansbro. Vansbrokåren hann dock inte mer än komma fram innan larmet gick om brand i skogen och gräset runt Vansbro kyrka i Saltvik, och tvingades att åka tillbaka till Vansbro.

- Branden på ön var besvärlig eftersom vi tvingades att transportera över allt i båtar, säger räddningstjänstens Håkan Englund som ledde arbetet.

5 000 kvadratmeter gräs och skog eldhärjades på Muntersön.

- Visst händer det att det blir många bränder under just den här helgen, men att vi har fyra larm samtidigt är ändå extremt ovanligt, säger Håkan Englund.

På söndagen tycktes dock alla eldmarodörer helga vilodagen. Inga incidenter hade rapporterats vid 20.00-tiden på kvällen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons