Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tidsfråga innan marken rämnar

Annons

Snabba insatser är nödvändiga efter raset i Vintjärn. Det är ingen fara för vägarna, men i området lurar fler möjliga rasrisker.

- Vi ska göra en riskinventering och ett handlingsprogram för eventuellt kommande incidenter, berättar kommunens säkerhetsansvarige Jan-Åke Holmdahl.

Under måndagen träffades representanter för markägaren Stora Enso, Vintjärns samfällighetsförening, Bergsstaten, Falu kommun samt polisen. I mötet fattades viktiga beslut om Vintjärns framtid. Raset i helgen tas på största allvar och är av hög prioritet.

I veckan kommer skriftlig information att skickas ut till byborna i Vintjärn inför det möte som kommer att hållas onsdagen den 2 april i Vintjärns Folkets hus. Där kommer de olika parterna att i samspråk med byborna påbörja arbetet med den riskinventering över området som är nödvändig.

Snarast möjligt kommer man att börja utforska Vintjärn genom kontroll av vattenledningarna i jorden. Eventuella provborrningar planeras också. Analyser av de prover som tagits i gruvgångarna under helgen pågår redan, och allt detta kommer att ligga som grund för inventeringen.

Under gårdagen har rasområdet hägnats in. Åtgärder för det mindre raset - ett ytras över ett igenfyllt dagbrott som även påträffats, kommer också att vidtas. En telestolpe måste troligtvis flyttas.

Situationen för de boende i Vintjärn är olustig. Redan nu syns flera inhägnade platser runt om i byn, och det är inget som uppskattas av befolkningen.

- Det är ingen trevlig boendemiljö. Vintjärn blir som ett fängelse, tror Jan-Åke Holmdalh.

Alternativet är att spränga och fylla igen - ett omfattande, men antagligen nödvändigt arbete. Det är bara en tidsfråga innan marken kring det upptäckta raset rämnar, och detta kan i framtiden också inträffa på andra ställen.

- Marken är problematisk, förklarar Holmdahl. Det är ett virrvarr av gruvorter och öppna och fyllda schakt av olika slag.

- Men vi lär oss av händelsen, fortsätter han. Det är viktigt att vi ser till så att Vintjärn förblir en levande och säker by.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons