Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En taktik som misslyckades

Annons

Inför omvalet bestämde sig övriga partier för att se till att inga främlingsfientliga partier kommer in i fullmäktige. I stort sett alla partiledarna och flera statsråd har varit i Orsa och drivit valkampanj om fördelarna med ett mångkulturellt samhälle.

Ett allmänt tips inför valet var att Sveriges pensionärers riksparti, som överklagade septembervalet, skulle ta sig in i fullmäktige, kanske med två mandat. Redan de första siffrorna från valdistriken bekräftar den gissningen. Det blir två stolar i kommunfullmäktige för Hasse Thelin och Eva Sillén.

Ett annat tips var att kristdemokraterna skulle vinna på sitt utspel om vårdnadsbidrag. Det gav röster men inget nytt mandat. Att folkpartiet skulle förlora på samarbetet med den socialistiska sidan troddes allmänt och höstens segervind blev motvind och tappat mandat.

Moderaternas kräftgång fortsätter och även socialdemokraterna förlorar ett mandat. Schabblet med Dalagatan 1 sätter sina spår. De övriga partierna håller sina ställningar i stort. Miljöpartiet är än en gång ganska nära ett andra mandat. Här kommer än en gång poströsterna att spela en avgörande roll. De räknas på onsdag och uppgår till minst femtio.

Manifestet mot de främslingsfientliga partierna gav inget. Sverigedemokraterna behåller sitt mandat med råge. Däremot misslyckades nationaldemokraterna med att slå sig in. Men totalt fick de här partierna ett stort stöd. Tillsammans är de större än folkpartiet.

Uppståndelsen i Orsa var enorm inför valdagen, men det gav endast ett marginellt ökat valdeltagande med två procent, från 75,5 till 77,5. I Skattungbyn var det färre som röstande än i höstas.

Thomas Nilsson kom in i vallokalen i tingshuset i absolut sista minuten. Så jämna som de senaste valen har varit i Orsa, kan det faktum att han hann rösta innebära ett vunnet eller förlorat mandat för något av de elva partier som ställde upp den här gången.

Den preliminära mandatfördelningen blir moderaterna 2 (-1), centern 8 (+1), folkpartiet 1 (-1), kristdemokraterna 2 (0), socialdemokraterna 12 (-1), vänstern 2 (0), miljöpartiet 1 (0), spi 2 (+2) och sverigedemokraterna 1 (0).

Vinnare alla kategorier är Orsa kommun, som har fått en mediaexponering värd mångfaldigt mer än de tusenlappar den måst satsa på att genomföra omvalet.

Mer läsning

Annons