Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En systematisk offentlig barnmisshandel

Annons

Hon är en av 42 enhetschefer

inom barn- och ungdomspsykiatrin som har skrivit under ett öppet brev till regeringen om situationen för asylsökande barn i Sverige. Hon ser en tydlig ökning av hjälpbehövande flyktingbarn i hela Dalarna.

Brevet beskriver en kedja av händelser. Den långa asylprocessen är i sig en huvudorsak till att barnen mår illa. De har sämre förmåga till långsiktigt tänkande och tvingas leva länge med förtvivlade föräldrar.

- Asylprocessen är ingen naturlag. Det är en administrativ process, som för det enskilda flyktingbarnet förvandlas till psykisk tortyr.

- Vi alla, som deltar i denna administrativa process, är medansvariga för det, som i dag helt klart kan beskrivas som systematisk offentlig barnmisshandel, skriver de 42 psykiatricheferna.

Barnen vet att föräldrarna vill ha permanent uppehållstillstånd, PUT.

- En av de många farliga processerna startar när barnet anar att de själva genom sin svaghet, sin ledsenhet, sin förlorade livslust faktiskt gör något för att bidra till PUT.

Cheferna inom psykiatrin ser att det blir allt svårare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl.

- För tio år sedan "räckte" det med att en 14-åring gjort ett självmordsförsök och att mamman visade tecken på djup depression. I dag krävs det att flera familjemedlemmar har allvarliga psykiatriska diagnoser och att barnet gjort två och helst tre självmordsförsök, skriver man i brevet.

Mer läsning

Annons