Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svensk angelägenhet

Annons

Föreningen Nordulv manifesterar vargens fullständiga okränkbarhet och har startat en namn-insamling för att förhindra planerna på den ändring av paragraf 28 i jaktförordningen, som skulle innebära rätt att döda varg som är i färd med att angripa tamdjur utanför hägn.

"Vi har bara varit igång några få dagar och redan fått in bra över 1400 namn", säger ordföranden i Nordulv, Mae Isaksson, som även berättar att Nordulvs hemsida tagit emot underskrifter på nätet och på detta sätt samlat namn även från Holland, Belgien och Tyskland.

Om så vore av intresse går det givetvis att utan större svårighet samla även miljontals underskrifter från icke berörda rovdjursentusiaster i de folkrika länderna i Mellan- och Sydeuropa. Men vilken hänsyn ska tas till sådana opinioner?

Ska frågor om den svenska vargen påverkas av inställningen hos holländare, belgare och tyskar? Nordulv avser även att anmäla planerna på den utökade skyddsjakten till EU-kommissionen, eftersom en sådan utökning enligt föreningen strider mot undantagsreglerna i EU:s art- och habitatdirektiv.

Med hänsyn till dessa Nordulvs storvulna påhitt uppkommer en både relevant och mycket viktig fråga att få besvarad, nämligen vad som är föreningen Nordulvs egentliga status. Utgörs föreningens medlemmar av något annat än en samling självutnämnda tyckare? Har Nordulv verkligen ställning som officiellt remissorgan inom det svenska rättssamhället? Eljest bör varken regering eller EU-kommission göra sig besvär att behandla deras propåer.

LARS T OSCARSON

Mer läsning

Annons