Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svart trafikhelg

Annons

I bussen åkte 39 personer från Uppsala, många av dem chockades, men men klarade sig ifrån allvarligare skador.

Den svåra trafikolyckan inträffade på olycksdrabbade riksväg 71 vid 11.30-tiden på lördagen.

Tre unga män från Stockholms-trakten var på väg mot fjällen. I en svag högerkurva vid Lugnet, en knapp mil söder om Malung, kom deras bil över på fel sida. Först touchade de en mötande bil, som försökte väja undan, och sedan frontalkrockade de med bussen.

Två av de unga männen omkom omedelbart. Den tredje skadades allvarligt.

I den mötande bilen färdades fyra personer, samtliga hemmahörande i Kalmartrakten. Alla skadades, en av dem allvarligt.

I bussen fanns 39 personer, SMU-ungdomar i 13-14-årsåldern från Uppsala tillsammans med sina ledare. De var på väg hem från sportlovsläger i Lima och Sälenfjällen. Nästan alla var fastspända med säkerhetsbälten och ingen skadades allvarligt.

Men några av dem fördes ändå till lasarett och många blev förstås chockade. Som tur var höll sig bussen på rätt köl trots att den körde ner i en mindre ravin på vänster sidan av vägen och blev stående i ett buskage.

Efter olyckan fördes ungdomarna till Församlinghemmet i Malung där de togs om hand av den lokala krisgruppen innan de kunde fortsätta hemresan till oroliga anhöriga.

Olyckan utlöste ett omfattande räddningspådrag. Ett tiotal ambulanser från hela Dalarna och även från Värmland kallades till olycksplatsen liksom räddningstjänsterna i både Malung och Vansbro.

De skadade fördes till lasaretten i Mora och Falun.

Efter olyckan blev det stopp i trafiken under ett par timmar och det bildades mycket långa köer i den täta trafiken med sportlovsturister och vasaloppsåkare.

Väglaget var bra på olycksplatsen. Anledningen till att en av bilarna kommit över på fel sida är okänd. Men vittnen uppger att bilen varken haft sladd eller legat i omkörning.

Den tycks ha åkt rakt fram i den svaga högerkurvan och olyckan får sannolikt tillskrivas den mänskliga faktorn.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons