Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svängom för Sågmyra Folkets park

Annons

Folkets park i Sågmyra är vackert belägen, blånande berg utgör kuliss till dansbanan och nedanför breder dalen ut sig.

Där växte Kurth Pettersson upp. Han är medlem i Sågmyras byaråd, som tog över Folkets park i höstas.

Ända sedan 60-talet har Kurth varit engagerad. Då genom Djurhagens SK, som fick fart på parken igen sedan verksamheten legat i träda något decennium. På 70-talet blev Folkets park med Kurth i spetsen först i Sverige med att ge provision - det vill säga låta artisterna få en viss procent av intäkterna.

- Ung reporter. Vet du vad Charles Redstrands orkester var?

- Nej. Men jag kan googla på det!

Storheter som Sven-Ingvars och Hep Stars kanske klingar mer bekant för den yngre generationen, båda spelade på dansbanan då det begav sig. Nu hoppas Kurth att den återigen ska dra storpublik. Men först behövs en rejäl renovering, och det snart. Pålen, som håller taket uppe, lutar olycksbådande.

Nyligen beviljades byarådet 175 000 i bidrag från konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, och Falu kommun lovar 110 000. Nu väntar byarådet bara på att Boverket ska skjuta till resten, så att renoveringen äntligen kan påbörjas. Totalt kommer det kosta 450 000 kronor.

- Nästan varenda folkpark har fått stänga, men nu har jag hört att de är på väg tillbaka. 40-talisterna går i pension och har gott om tid att gå ut på dans, säger Kurt.

Kurth Pettersson tror att många kommer vilja återuppleva gamla minnen. Och om dansbanan kan locka även en yngre publik återstår att se.

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons