Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stugägare får ersättning

Annons

I går kom domen i ett av Leksands kommuns mest kända miljöärende - Molnbyggen och soptippen i Lindbodarna.

Stugägarna kring Molnbyggen anser att kommunen brustit i ansvar vid tippen och låtit lakvatten läcka ut vilket förgiftat fisken i sjön och gjort det omöjligt att bada och diska i under flera års tid.

Tidigare i höst möttes parterna i Miljödomstolen i Stockholm och det enda de kom överens om då, var att lakvatten har läckt ut från soptippen i Lindbodarna. Hur mycket är fortfarande en tvistefråga.

Miljödomstolen skriver att: "det föreligger övervägande sannolikhet för orsakssamband mellan lakvattenutstläpp och fiskskadorna." Alltså att lakvatten kan ha orsakat skador som finns på fisken i Molnbyggen.

-Det betyder att det är troligt att det är så, men det är långt ifrån klarlagt, förklarar rådman Bjarne Karlsson som poängterar att just den aspekten inte var huvudfrågan för domstolen.

-Det här målet handlar ju om målsägandena lidit genom att det blivit lägre bruks- eller boendevärde vid fastigheten. Det menar vi kan stämma för den stugägaren som har del i vatten, fortsätter rådman Karlsson.

För de andra, som inte har mark ner till sjön, gäller allemansrätten och då utgår ingen ersättning. Konstig bedömning enligt stugägare Bengt Lagerqvist.

-Sjön är ju själva navet och anledningen till att vi har hus här. Oavsett om tomten går ner till stranden eller inte.

20000 kronor tycker rätten att du ska få - det är 70000 mindre än du begärt?

-Ja, men pengarna är inte viktiga i det här fallet. Det viktiga är att kommunen tar ansvar och erkänner vad den gjort. På så sätt är vi nöjda med domen som ju gett oss rätt i allt vi pekat på.

Kommer ni att överklaga?

-Det får vi se när vi har träffat våra jurister.

Kommunalrådet Bo Pettersson tycker att Miljödomstolen står på kommunens sida.

-Det går inte att fastställa att giftet kommer från tippen. 20000 kronor är i nivå med vad vi tidigare erbjudit, men hur fortsättningen blir beror på stugägarna. Under 2007 sluttäcks Lindbodarna och sedan får vi se.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons