Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En stor upplevelse"

Annons

- Det har gått mycket, mycket bra, det var på alla sätt en stor upplevelse för deltagarna, summerar Bo Ekman dagen efter att årets Tällberg forum, det 26:e i ordningen, avslutats.

- Temat har varit hur vi ska få ihop ekvationen ekonomi, energi och miljö. Vi har kommit fram till att den stora lösningen måste involvera alla nationer. Vi måste till exempel omedelbart minska utsläppen. Kyotoprotokollet räcker inte. Det är för kortsiktigt eftersom det löper ut 2012 och den största boven i dramat, USA, är inte ens med. Det går inte att blunda längre för det här problemet.

Har ni kommit fram till någon lösning?

- Det finns en stor vilja bland alla deltagare att arbeta med en lösning. Vi har ett projekt med tio praktikfall på olika ställen i världen, det här kommer att sammanställas i en rapport som kommer i början av nästa år. En annan sak vi har diskuterat är vikten av demokrati. Demokrati är en förutsättning för att man ska kunna arbeta med den här frågan.

Hur ska man arbeta?

- Det har formats många grupper informellt i olika världar, företagsvärlden bland annat. Det är för stort för mig att överblicka allt, det är så oerhört dynamiskt. Men ett exempel jag kan ge är en by i Uganda som heter Kasese. En grupp därifrån deltog i forumet och nu har de bestämt att de ska ha "Tällbergsdagen" i byn varje sommar. Jag ska jobba för att en grupp från Tällberg kan åka dit då. Ett annat konkret resultat är ett samarbete mellan en skola för gatubarn i Kapstaden och skolbarn i Insjön. Vi ska försöka få till ett liknande utbyte för gatubarn från Lima.

Vad är dina egna planer framöver?

- Mina planer är nu att stänga butiken. För första gången på många år ska jag ta en rejäl semester. Gå ut i skogen, fiska och jobba i trädgården.

Kommer du att kunna lägga arbetet åt sidan?

- Det tror jag att jag ska kunna.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons