Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor plats för lek

Annons

Lite gung, lite klättra, lite rutsch och en sandlåda. Det är den traditionella utrustningen som finns i ett 90-tal lekplatser i kommunens bostadsområden. Viljan har funnits på parkförvaltningen att fixa ännu mer utrustning, men det har stupat på pengabrist.

Länge har kommunens parkfolk funderat på att skapa en större lekplats centralt i Falun. Den skulle inte vara ett hot mot de gamla, utan ett komplement. Parkchefen Marit Ragnarsson ser ett nytt mönster kring hur folk beter sig.

- Vi har inga vetenskapliga bevis, men vi märker ju hur mycket lekplatserna används. Folk är inte ute på samma sätt, säger Ragnarsson.

Samtidigt ringer allt fler till parkförvaltningen och undrar "Var finns Faluns lekpark". Folk verkar ha en större förväntan på en stor lekplats, en som är mer välutrustad, som kan vara ett utflyktsmål. Sådana börjar bli vanliga runt om i Sverige och finns exempelvis i Säterdalen, Gävle och Wadköping i Örebro.

Dessutom har det kommit in ett medborgarförslag till kommunen från en pappa som pläderar för en lekplats som stimulerar barns motoriska utveckling.

I veckan kommer frågan upp i trafik- och fritidsnämnden. Då föreslår Marit Ragnarsson att parkförvaltningen får utreda läge, utformning och finansiering.

Tiderna är knappa och pengar ett ständigt problem. Kanske går det att hitta sponsorer. Om politikerna beslutar om en satsning räknar Ragnarsson med att storlekplatsen kostar minst 500 000 kronor, upp till miljonen.

Hon har också funderat lite på lämpliga lägen. Centralt ska det vara, parken vid Härden på Nybroområdet, Kvarnparken eller grönytan mellan försäkringskassan och ån är alternativ.

Fint kan det också bli vid Kålgårdsparken eller mellan Södra skolan och Tisken, men inte lika centralt. Falubornas gamla vattenhål stadsparken ligger för långt från centrum, anser Ragnarsson.

- Slagorden för Falun brukar ju vara "flanera, shoppa och trivs". Där skulle en storlekplats vara ett bra komplement. Folk vill ju inte bara konsumera. De vill trivas också, tillsammans med sina barn, säger Marit Ragnarsson.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons