Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En stor hund i litet format"

Annons

Den 1 maj 1965 bildades Sveriges största medlemsorganisation för anrika hundrasen papillon. På söndag hålls 40-årsfirandet - i Rättvik.

- Alla intresserade är hjärtligt välkomna, säger arrangören Geine Edenius.

På söndag samlas stora delar av Sveriges förnämsta papillonhundar, mattar, hussar och kennelägare i Rättviksparken. Orsaken är att hundrasorganisationen papillonringen bildades för 40 år sedan. Det officiella 40-årsfirandet genomförs under söndagen med en medlemsmiddag, hunduppvisning och officiell utställning. Totalt deltar minst 88 hundar från minst fem län.

- Allmänheten är mycket välkomna till utställningen och uppvisningen med start vid 13-tiden. Vi vill att så många som möjligt ska upptäcka denna underbara hundras. Inträdet är gratis. Under söndagen blir det bland annat uppvisning i agility och lydnad. En av våra medlemshundar är också officiell räddningshund. Han ska visa upp sig, säger Geine.

Firandet tjuvstartar redan dagen innan, på lördag, i samarbete med Rättviks brukshundsklubb. Även då - vid brukshundklubbens lokaler - blir det lydnad och agility med fritt inträde.

- Papillon är en perfekt hund. Den är intelligent och kan allt. Den klarar tuffa fjällvandringar - samtidigt som den inte kräver promenader i regn och rusk. Man kan vänta tills det blir fint promenadväder, säger hon.

Geine har varit medlem i papillonringen sedan 1970. Hon sitter i riksstyrelsen och är organisationens avelsansvarig.

- Jag administrerar avelstavlor för 28 000 hundar. All statistik från 1965 till i dag. Min uppgift är att hålla koll på rasen och agera så att det inte uppstår inavel eller risker för ärftliga sjukdomar. När någon kennel ska avla kan de kontakta mig. Rasen har bland annat en ärftlig ögonsjukdom att se upp med. Två anlagsbärare av denna sjukdom ska inte para sig. Men rasen är en frisk och sund ras. Den lever länge, cirka 15 år, och är lekfull hela livet. En stor hund i litet format, säger Geine Edenius.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons