Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stolt nostalgigeneral

Annons

Roger Hall som är född och uppvuxen i Leksand kom till Borlänge 1969 och har i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom kultursektorn. På biblioteket i Borlänge, som kulturassistent och från 1993 som enhetschef på kulturförvaltningen.

Det innebär att Roger Hall är chef för allmänkulturen, med ansvar för bland annat konstutställningar, driften av Maximteatern och Ornässtugan och kommunens bildarkiv.

- Det brukar bli sju utställningar per år i bibliotekets utställningshall. Men vi har även utställningar i andra lokaler. Under de här åren är det säkert 140 konstutställningar jag varit med och ordnat, uppskattar Roger Hall som dessutom är arrangör av olika musikprogram och mycket annat som vänder sig till Borlängepubliken.

Som det nya årtusendets första år var år 2000 ett lite speciellt år. År 2000 var också premiäråret för Nostalgidagarna i Borlänge. Succé! Det blev det allmänna omdömet om dessa augustidagar i 1950-talets tecken.

Ett omdöme som gjorde Roger Hall både rörd och nöjd. Det var nämligen Roger som satt en gammal idé på pränt och gjorde utkastet till vad som skulle bli ett vinnande koncept. Detta att, gammal och ung, gårdagens och dagens ungdom, ska mötas i centrum under Nostalgidagarna.

Ytterligare en framgång kunde noteras andra året, med plats för både 1950- och 1960-talen.

Fortsättningen, för det blir väl Nostalgidagar i år också?

- Det blir Nostalgidagar bara finansieringen blir klar. Tyngdpunkten kommer i så fall att ligga på 50- och 60-talen, men ramarna ska medge stor frihet att improvisera, berättar Roger Hall.

Jubilaren har postadress Falun fast han bor i Borlänge kommun och helhjärtat räknar sig som Borlängebo.

Förklaringen är att han bor i villa i Långlandet, vid Torsångs Dalvik, tillsammans med hustrun Berit och Dennis som är ettårig dansk-svensk gårdhund. Dennis som gör sina ägare smått lyriska av lycka och stolthet är av en hundras som kunde beskådas i danska tv-serien Matador.

- Jag har fått träffa många entusiastiska och spännande människor. Det är svårt att tänka sig ett bättre arbete än det jag har, säger Roger Hall om yrket som enhetschef och om detta att få vara nostalgigeneral i Borlänge. Att få arbeta med modern historia och kulturhistoria, så modern att den nästan finns runt knuten.

Sin högtidsdag firar Roger Hall redan i dag, lördag, då, det blir fest i Milsbo bygdegård.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons