Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stödgala med gå

Annons

Det var Palestinagruppen i Falun som arrangerade motion och musikgala till stöd för ett barn- och ungdomscenter i ett palestinskt flyktingläger. I går var det dessutom Jordens dag, till minnet av palestinier som sköts ihjäl 1976.

Inger Björklund kom och åt linssoppa vid Södra skolan, men hon hann inte gå runt Tisken. Hon är Mellanöstern-forskare och höll i stället en föreläsning om det hon kallar apartheid-muren.

Denna mur som israelerna bygger på Västbanken strider mot internationell rätt, anser Inger Björklund. Bygget har tagits upp av Internationella domstolen i Haag, som ännu inte fällt något utslag.

- En stat får inte beslagta egendom och mark på ockuperat område. Nu kan folk runt om i världen i alla fall inte säga att de inget visste, som de kunde säga om judeutrotningarna under andra världskriget, säger Inger Björklund.

Hon påpekar att muren gör att minst 40 000 människor hamnar in något som liknar ett fängelse. De förlorar tillträdet till sin jordbruksmark och kan inte längre röra sig utanför sina byar.

Ziad Alkabbani är alltså besviken på skolchefen Svante Hanses.

- När han hör att det är Palestinagruppen tror han att vi har något med den revolutionära intifadan att göra. Men vår vision är att alla barn: Judiska, muslimska och kristna ska bygga en gemensam framtid tillsammans, säger Ziad som nu åker ner tillsammans med ett gäng från Falun, för att se att hjälpen når fram till barn- och ungdomscentret i flyktinglägret Shatila.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons