Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En specialstyrka

Annons

Så fort du tar in mer alkohol i landet än du och familjen dricker upp själva, gör du dig skyldig till brott. Om du inte har alla papper i ordning för att importera alkohol, vill säga.

Men många ser prisskillnaden mellan Sverige och andra EU-länder som en chans att tjäna pengar.

En del ägnar sig åt öl- och spritsmuggling någon enstaka gång. Andra försörjer sig på det här:

- Det rör sig om ett par hundra spritbaroner som åker upp och ned genom landet. En slags banditverksamhet, säger Karl Gunnheden, chef för Tullverkets brottsbekämpning i resandetrafiken.

Men tullen, som har fullt upp med att bekämpa knarksmuggling, har svårt att verkligen komma åt dem som smugglar öl i långtradare och skåpbilar.

Det gäller att kunna styrka att ölburkar och flaskor inte är till privat bruk.

- De sitter där och hävdar att de handlat till en 50-årsfest. Rena fantasierna. Jag har varit på många 50-årskalas i mina dagar, men jag har aldrig varit på en där det går åt flera hundra liter vin och fem-sex pallar öl..., säger Karl Gunnheden.

Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt har föreslagit att 17 tullare och lika många poliser ska jobba tillsammans mot alkoholsmugglingen i specialgrupper. Kalle Gunnheden har varit sakkunnig i utredningen.

- Tanken med projektetet, som skulle sträcka sig över ett par år, är att kunna följa smugglarna in i landet, ända in i ladorna i Dalarna, säger han.

Enligt Karl Gunnheden är det också viktig att pröva regelverket kring alkoholsmuggling, som han tycker är väl snårigt.

- Dessutom är det här en opinionsbildningsfråga. Vill man som svensk verkligen ha insmugglad öl där vinsten går till någon som lever gott på den och bränner runt i en flott Mercedes? Eller vill man köpa en flaska öl där vinsten går till tillbaka till vård, skola och omsorg, säger Karl Gunnheden.

Inför 2006 har regeringen aviserat ett förslag om att ge Tullverket 25 miljoner kronor extra för att bekämpa bland annat storskalig smuggling.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons