Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spännande utflyktsplats

Annons

Styggforsens naturreservat är ett spännande minne om vad som en gång hände här i Siljansområdet och naturreservatet berättar också om att Dalarna en gång var täckt av det så kallade Silurhavet, för mer än 400 miljoner år sedan.

Det 36 meter höga vattenfallet, omgivet av storslagen natur har den här sommaren lockat många människor.

- Vi har människor av alla slag och ofta har vi haft riktig rusch här, säger Iréne Alfwén som tillsammans med sin sambo Tommy Gatu driver Styggforsens kafé för femte året.

Styggforsen var en välkänd plats för båda och det var därför naturligt att de svarade på annonsen när personer med ansvar för serveringen söktes.

- Rättviks kommun äger huset och länsstyrelsen har ansvar för naturreservatet. Vi serverar i huvudsak hembakat bröd och pajer. Vi har öppet två månader och då hinner vi träffa mycket människor.

- Människor trivs här, det är ett härligt lugn här.

I den trolska skogen finns många sällsynta växt - och fågelarter. Att gå i den orörda skogen är en skön naturupplevelse och även vandringen upp till Styggforsens högsta punkt är hisnande. Efter de 229 trappstegen upp till toppen av ravinen får besökarna en underbar vy över stupet och skogen.

Det finns spännande berättelser om området, bland annat finns en skvaltkvarn. Det förekom tidigare till exempel tillverkning av slipstenar och det fanns också ett tegelbruk vid forsen.

Den som vågar kan ge sig ut på Fogdeklippan och läsa om sägnen. Flera historier om Styggforsen berättar om små, nätta tomtar med röda toppluvor och vackra ansikten som kan titta fram.

Många intressanta bergarter kan studeras och i den fina raststugan kan de som önskar övernatta och kanske få möta någon av de små söta tomtarna.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons