Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En solklar ministerkandidat

Annons

- Har man rollen som partiets talesman i dessa frågor, och gör anspråk på att utmana den sittande regeringen, då ligger det i sakens natur att man är beredd. Och det är jag, säger Johansson.

Dagens medicin har fått svar från 65 borgerliga toppolitiker i lands-ting och i riksdagens social- och socialförsäkringsutskott om vem de tror blir ny minister för hälso- och sjukvården om det blir en borgerlig valseger.

Kenneth Johansson kom klar etta, följd av kristdemokraternas Maria Larsson.

- Jag är glad över att så pass många har mitt namn i tankarna. Men jag är också ödmjuk. Jag inser att för det första krävs det att björnen är skjuten innan man kan sälja skinnet, alltså att det blir ett maktskifte. Dessutom är det helt upp till partiordföranden i ett sådant läge att utse sina ministrar i regeringen.

Förutom att Kenneth Johansson är centerns talesman i sjukvårdsfrågor, sitter han med i alliansens välfärdsgrupp. Redan när den tillsattes var det många bedömare som pekade på att eventuella statsråd inom hälso- och sjukvård och det sociala området, sannolikt kommer att hämtas ur den gruppen vid ett maktskifte.

Vilka frågor tror då Kenneth Johansson blir de stora valfrågorna inom hälso- och sjukvården?

- Tillgängligheten. Medicinskt och tekniskt fungerar vården jättebra, men det hjälper inte om människor inte kan komma till. Där finns ett av de största problemen som jag ser det. Vardagssjukvård, psykiatrin och personalfrågor är andra frågor som jag själv kommer att arbeta mycket med i valrörelsen.

Det låter som ett ovanligt spännande år?

- Det blir jättespännande. Nu blir det fullt ös fram till valet, säger Kenneth, som fyller 50 år under valåret 2006.

Och, om enkätundersökningen visar sig stämma, lär det inte bli lugnare efter valet...

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons