Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En smäll och allt blev svart"

Annons

Den drabbade unga kvinnliga taxichauffören berättar lågmält för tidningen om den skräckfyllda färden till Smedjebacken under natten till lördagen.

Hon är en ung, tidigare arbetslös, kvinna som nyligen fått taxilegitimation och hittat sitt drömyrke som chaufför på Ludvika taxi. Med på grund av utsattheten i yrket och det otäcka som drabbade henne vill hon inte träda fram med sitt rätta namn. Vi väljer därför att kalla henne för "Kickan".

Att "köra natt" på taxi har sina risker även om det är i lilla Ludvika och Västerbergslagen.

- Jag har varit helt borta och haft så ont i huvudet så jag har tvingats att äta värktabletter hela helgen, säger hon när vi träffar henne vid taxi på måndagseftermiddagen.

- Men trots det som hände känner jag att jag vill fortsätta att köra taxi. Jag vill börja jobba igen så fort som möjligt.

Den ödesdigra körningen började som vilken som helst. "Kickan" hämtade upp fyra unga män vid Mc Donald's för skjuts till Smedjebacken.

- De verkade vara i 20-25-årsåldern och de var högljudda redan när vi passerade genom rondellen.

- Jag kände på mig att det skulle bli en obehaglig körning, fortsätter hon.

Ganska omgående blev rese-närerna osams. Att i det klimatet kunna koncentrera sig på körningen var inte helt lätt.

När ekipaget kom till Lernbo var hon tvungen att köra åt sidan och stanna.

- Jag bad dem att de skulle kliva ur. Men jag gjorde det på ett försiktigt sätt för jag ville ju inte provocera. Då var det en av killarna i baksätet som lämnade bilen och försvann.

Färden med de andra tre fortsatte mot Smedjebacken.

- Men då började de tjafsa om betalningen i stället, berättar "Kickan" vidare.

- Bland annat klagade de över att vi inte har fasta priser och menade att resan skulle bli dyrare. Samtidigt stack en av killarna fram en femhundring till mig för att visa att jag verkligen skulle få betalt för resan.

I det läget hade "Kickan" bara en enda önskan. Att bli av med de jobbiga resenärerna.

När taxin rullade in på Vasagatan i centrala Smedjebacken var situationen helt ohållbar. "Kickan" hade bestämt sig. Hon körde inte en meter till.

- När jag skulle lägga in friläge fick jag en våldsam smäll i ansiktet. Det blixtrade till för ögonen och sedan blev allt svart. När jag åter vaknade till och kunde se igen sprang två av killarna nedåt hamnen. Den tredje var kvar och ville ha tillbaka växelpengar.

Det var med blandade känslor och svår smärta som "Kickan" körde tillbaka till taxi där hon togs omhand av sina kolleger.

- Men när jag skulle köra nästa pass fick jag lov att avbryta. Jag var alldeles yr, mådde illa och kräktes flera gånger.

Trots den mardrömslika upplevelsen är "Kickan" fast besluten att komma tillbaka trots riskerna i yrket.

- Vi är verkligen utsatta och har inte minsta tillstymmelse till skydd. Och man får tåla väldigt mycket. En gång var det en kvinna som sade till mig att jag var så ful att ingen ville åka med mig, slutar "Kickan".

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons