Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En "slaskdebatt" med 472 jobb i potten

Annons

Det är de tre landstingsråden Christer Wahlbäck, Sören Bertilsson, s, samt Lars-Ove Hagberg, v, som låtit landstingets tjänstemän göra en sammanställning av vad landstingets satsningar vid sidan av hälso- och sjukvården ger.

- Vi vill ta fram fakta för att få en riktig bild, säger Wahlbäck.

- Det handlar om att försvara landstingets verksamheter och tjänstemän som ständigt pressas på de här frågorna, säger Hagberg.

Droppen som fick bägaren att rinna över för de tre landstingsråden var moderaternas annonskampanj där bidrag för drygt 200 miljoner räknades upp och ställdes mot sjukvården.

De tre råden blir riktigt upprörda när de försöker beskriva moderaternas kampanj om att renodla landstingets verksamheter till att bara omfatta sjukvård.

- Det är en slaskdebatt. Det vi håller på med är precis det landstinget ska hålla på med, och som har varit landstingets uppgift ända sedan 1863 när landstingen bildades, säger Hagberg.

Här är ett axplock av de siffror som landstingsråden presenterade i går:

Landstingets bidrag till EU-projekt. Landstinget satsar 6,7 miljoner kronor på olika projekt. Totalt får dessa projekt 39 miljoner i EU-medel. Dessa projekt väntas ge 526 nya arbetstillfällen, 803 bevarande arbetstillfällen och 118 nya företag.

- Tillsammans med andra bidragsgivare ger projekten närmare 40 miljoner tillbaka till länet. Det här visar vad en i sammanhanget rätt liten satsning kan ge, säger Wahlbäck.

Landstinget avsätter drygt 31 miljoner kronor till kulturstyrelsen. Detta genererar 23,5 miljoner i statsbidrag.

Landstinget ger närmare 11 miljoner i bidrag till studieförbunden i Dalarna. Statsbidraget till dessa är 29,5 miljoner kronor.

Landstinget satsar 19,9 miljoner på sina folkhögskolor, som får 25,9 i statsbidrag. Dessutom bidrar landstinget till andra folkhögskolor med 3,8 miljoner, skolor som får statsbidrag på totalt 33,8 miljoner kronor.

De tre råden menar att utan landstingets bidrag skulle det bli arbetslöshet, förlorade skatteintäkter, förlorad köpkraft, svårare med rekrytering, turistnäring skulle bli lidande, och folkhälsan skulle försämras.

Räkna med att detta kommer att bli en het valfråga i det kommande landstingsvalet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons