Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skön morgon är en tv-fri dito

Annons

Tillhör du dem som brukat titta på tv till frukost? I så fall tillhör du en liten, exklusiv skara. Du är en av förvånansvärt få. Speciellt om du brukar titta på SVT under tidiga morgontimmar. Framför allt är du en av väldigt få just under sommarmånaderna.

Utifrån den statistik för hela landet som redovisas dagligen skulle jag uppskatta att det är 2 500, kanske 3 000, som tittar på SVT under frukosttimmarna. TV4 lockar ungefär dubbelt så många.

Televisionen må alltså ha sin tid under dygnet. Allt fler kanaler blir dessutom dygnet runt-kanaler.

Men som sällskap till frukostmackan eller gröten är det andra medier som gäller: Morgontidningen eller radion.

Jag skrev om det här för nästan tre år sedan och undrade då hur många generationer det skulle ta innan televisionen blivit en morgonvana även i Sverige. Sedan dess vågar jag påstå att vi inte ens tagit ett myrsteg närmare en sådan vana. Inte enligt den dagliga statistiken från mätföretaget MMS. Jag är mest förvånad över att tv-kanalerna, främst SVT, framhärdar med sådan intensitet i att cementera sina morgontraditioner när annat i verksamheten sätts under lupp.

Fyran kan i alla fall luta sig mot att kanalen dominerar i kampen om de morgonpigga: Två av tre tittare väljer TV4. Fyran dominerar också i kampen om de kvälls- och nattpigga. Då har public service oftast lagt ner verksamheten. I alla fall den analoga delen.

Morgonstund må alltså ha sitt guld i mun, men inte för mig och andra morgontrötta eller med andra, väl inarbetade medierutiner i de tidigaste timmarna. På ett sätt tycker jag det är synd. För i de där morgonprogrammen som de flesta av oss med sådan konsekvens missar finns faktiskt sevärda guldkorn ibland. Guldkorn som borde visas även på någon mer tittarvänlig tid.

Det kan handla om minidebatter, soffgäster och reportage som förtjänar en större publik än den mycket minimala de nu får.

Trailers och tablåer väcker ofta känslan att det där skulle jag vilja se. Men...

Under dessa veckor när repriserna står som spön i backen: Varför inte ge oss ett reprisblock med det bästa från morgontimmarna vid en tidpunkt när fler kan och kanske vill titta?

Varför väljer så stor del av de få morgontittarna TV4 framför SVT? Svaret måste naturligtvis varje tittare ge själv. Men jag har mina aningar, tror jag kan gissa:

Den lättsammare mixen där seriöst blandas med både en bit mat, några vintips och någon artist känns nog enklare att ta till sig när ögon och öron knappt hunnit öppnas och en stor del av hjärnan fortfarande sover än det oblandat tunga och seriösa. Men räkna inte med några större förändringar i hur tv-kanalerna tänker. De behöver inte kalkylera med några större förändringar i våra morgonvanor de närmast fem, tio eller 15 åren i alla fall...

Veckans betonghäckar

Samma nyhetsinslag i fem-sex repriser utan uppdatering. När SVT bevakade polismordet i Hedemora i söndags fick vi ännu ett exempel: Nyhetsintresset försvinner med avståndet från Stockholm för betonghäckarna.

Veckans lektion

Den svenska industrialismens historia i fyra delar. Ett litet stycke utbildnings-tv som vi gärna ser fortsättningen av efter besöket i Falun i måndags.

ISLÄNDSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons