Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skolsköterska berättar om en vanlig dag på jobbet...

Annons

På morgonen när barnen blivit insläppta i skolan kommer en eller två stycken för uppföljningsåtgärder. Det kan vara omläggning eller akuta åkommor, till exempel öronvärk under natten eller att någon skadat sig på vägen till skolan.

Därefter postöppning.

Mellan klockan 9 och 12 har jag för det mesta planerad verksamhet, det vill säga hälsoundersökningar av de klasser som ska hälsoundersökas.

Låg- och mellanstadiets flickor kommer ofta för småkrämpor som gör så "jätteont". Under rasterna händer ofta att barnen skadar sig under lek och spel. Snöbollar, innebandyklubbor, basketbollar flyger i luften och hamnar i bland i någons ansikte.

I bland kan någon tappa humöret och avsiktligt knuffa eller slå någon. Rstvakt finns alltid, men allt går inte att förhindra.

För det mesta räcker det med is, tröst, och bekräftelse från min sida.

Även under gympalektioner inträffar skador, som läraren vill ha hjälp med att bedöma.

En flicka kommer med huvudvärk, ser trött och hängig ut. Har ej ätit frukost visar det sig och jag följer henne till matsalen, där hon får en smörgås, en kopp te eller ett glas mjölk så hon klarar resten av förmiddagen tills vi får lunch.

Om ingenting är planerat och ingen kommer sysslar jag med dokumentation. Många nya journaler ska upprättas och många uppgifter ska fyllas i. Därutöver ska allt omhändertagande dokumenteras. Det är tids- och energikrävande.

Jag måste planera till nästa läkarmottagning. En lista ska upprättas och var och en ska ha en personlig kallelse med klockslag och datum.

Remiser ska skrivas till optiker och ögonläkare, barnläkarmottagning, habiliteringen och barnpsyk.

Vissa eftermiddagar deltar jag i ärendeberedningar tillsammans med andra resurs-personer eller också är jag kallad till någon elevvårdskonferens på rektorsexpeditionen.

Mer läsning

Annons