Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skola är målet

Annons

- Vi vill att det ska gå en pedagogisk röd tråd genom hela grundskolan så att alla årskurser kan samarbeta, från det att eleverna är sex år till att de fyller sexton, säger Stig Johansson.

Förslaget om att flytta alla elever i årskurs sju till nio till Mockfjärdskolan för att få loss lokaler till gymnasiet och Komvux i Djuråsskolan ligger redan färdigt. Notan stannar på 53 miljoner kronor och i januari ska kommunfullmäktige besluta om hur den nya skolorganisationen ska se ut. Men det behövs alternativa förslag, menar kommunalrådet Anders Ahlgren (c) som nu gett skolkontoret i uppdrag att titta på hur man i stället skulle kunna utveckla F-9-profilen på skolorna som de ser ut i dag.

Tillsammans med ordinarie skolchef Håkan Elfving och rektorerna i Gagnefs kommun håller Stig Johansson just nu på att arbeta fram det nya förslaget.

- I dag är varje skola uppdelad i två rektorsområden som inte samarbetar särskilt mycket. I det nya förslaget vill vi göra om organisationen så att varje skola ligger under ett rektorsområde och har en gemensam pedagogisk plan för alla årskurser, säger Stig Johansson

Han konstaterar att det nya förslaget innebär ett helt nytt sätt att tänka. Samarbete mellan lärare i olika årskurser, elevaktiviteter över åldersgränserna och en ny ledningsorganisation är bara några av de förändringar som kan bli aktuella.

- Det kan bli en rektor per skola i stället för två. Det kan också bli en försterektor och en andrerektor. Det viktiga är att man ser över ledningsorganisationen.

I dag utbildas ämneslärarna för att kunna undervisa elever från årskurs fyra till årskurs nio men Stig Johansson menar att det sällan utnyttjas på skolorna i Gagnefs kommun.

- Av tradition hamnar ämneslärarna på det man fortfarande kallar högstadiet. Tanken med det nya förslaget är att de ska kunna följa elever från fyran till nian. Det här är nödvändigt för att alla lärare ska kunna ta ut sina tjänster när elevkullarna minskar i framtiden.

På Djuråsskolan jobbar man i dag med profilen musik och dans och på Mockfjärdskolan jobbar man med friskvård och idrott. Enligt det nya förslaget ska dessa profiler stärkas ytterligare och Stig Johansson ser till och med ett flexibelt skolval som en möjlighet längre fram.

- En vision är att eleverna i framtiden ska kunna välja om de vill gå på Mockfjärdskolan med sin idrottsprofil eller på Djuråsskolan med sin musik- och dansprofil.

Förslaget ska vara färdigt innan kommunfullmäktige i januari. Innan dess ska det ha gått ut på remiss till berörda instanser.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons