Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skokartong med pengar bakom Astrids engagemang

/
  • Just nu jobbar Astrid Dahlgren hårt med välgörenhetsarbete.

Det började med att hon fick en skokartong full av pengar.
Sedan dess har hon ägnat mer än ett halvt sekel åt ideellt arbete.
– Jag kände att jag kunde och ville hjälpa till, säger Astrid Dahlgren, som är mitt uppe i välgörenhetsarbete och nästan inte har tid att fira sin 80-årsdag.

Annons

Hon är född och uppväxt i Borlänge och kom till Mockfjärd 1959 – via USA. Under många år engagerade hon sig i föreningsrörelsen, främst inom IFK Mockfjärd, där hon under lång tid – närmare ett halvsekel – ansvarade för ekonomin. Hon ingick också under en följd av år i redaktionen för föreningens annonsblad och har för sina mångåriga insatser utsetts till hedersmedlem i IFK Mockfjärd.

Dessutom har hon gjort stora ideella insatser för IOGT, Gagnefs Orienteringsklubb – hon var år 1972 med och arrangerade O-Ringen, Mockfjärds vägförening och Tansens vägsamfällighet. Hon har också hunnit med att engagera sig kommunalpolitiskt.

– Nu har jag lämnat de flesta förtroendeuppdragen, men jobbar istället ideellt i Mockfjärds församlings internationella grupp och dess syförening.

Tillsammans med idealister i Bjursås har hon även engagerat sig för Rumäniens barn. Det är faktiskt anledningen till att hon nästan inte har tid att fira sin 80-årsdag.

– Vi har jobbat hårt med att packa förnödenheter som ska fraktas med långtradare till Rumänien, Det är kläder, skor och leksaker till barnen, men också kläder, köksattiraljer, hygienartiklar och mycket annat till hela barnfamiljer. Vi packar allt i kartonger och skriver på dem vad de innehåller, berättar hon.

För att förena nytta med nöje har hon ändå bestämt sig för att bjuda in eventuella gratulanter till Församlingsgården.

– Mitt hem är belamrat med förnödenheter som ska skickas till Rumänien och jag har inte tid att städa, förklarar hon.

Hon undanber sig presenter – och tar hellre emot kuvert med pengar till behövande i Rumänien.

– Det kan bidra till att ge rumänska barn en bra jul. Jag har varit i landet ett halvdussin gånger och vet att alla hjälpinsatser behövs och tas väl emot.

– Skulle någon gratulant ta med sig ett instrument till Församlingsgården och spela en trudelutt skulle jag bli jätteglad, tillägger hon.

Och hur var det nu med skokartongen med pengar?

– Det var en av de ansvariga i IFK Mockfjärd som lämnade in den på banken, där jag då jobbade, och ville att jag skulle ta hand om pengarna och ordna ett bankkono och en bankbok åt föreningen. Jag hade en son som idrottade och när IFK-ledaren berättade att föreningen saknade en kassör bestämde jag mig för att hjälpa till, berättar Astrid Dahlgren.

På den vägen är det – Astrid Dahlgren fortsätter att "hjälpa till efter förmåga och ork".

Mer läsning

Annons