Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skog av majstänger

/

Annons

Stången kan se ut ungefär hur som helst. Det kan Maria Björkroth intyga. För tio år sedan gjorde hon en utställning om majstänger i Dalarna.

- De ser väldigt olika ut. I enstaka fall vet man vem som formgivit, den i Rembo har till exempel Jerk Werkmäster ritat. Annars kan det ha varit någon ritkunnig i byn, och de görs ju om varje år. Min generella uppmaning är: Gör fler olika sorters majstänger, säger hembygdskonsulenten Maria Björkroth.

- Traditioner bevaras bara om de är meningsfulla för folk i dag. Stängerna ska inte bara vara något för traditionspoliser, det krävs skaparkraft och lust, säger hon.

Förr stod majstängerna ofta i vägskäl, men många har flyttat till bystugor och skoltomter där det är bekvämare att samlas.

- Jag tycker vi ska ha en majstång i varenda rondell, och det finns många flaggstänger som kan göras om till majstänger, säger Björkroth.

Att maja är ett gammalt ord för att pryda med gröna löv. I grafiken på detta uppslag står det "midsommarstång". Det kan man väl säga, men i Dalarna är "majstång" vanligare.

- Jo, säger man midsommarstång här så får man problem. De började sätta upp majstängerna för en vecka sedan och fortsätter två veckor till. Det blir en väldigt lång midsommar, säger Maria Björkroth.

Firandet är alltså utspritt, för att det ska bli flera fester och inte bara en enda.

Och lövningstraditionen lever hela sommaren, vid studenten, till bröllopet och på andra kalas.

Fakta: Midsommar

Bildspel: Barn på blomsterjakt

Mer läsning

Annons