Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En skattehöjning måste nog till"

Annons

Bokslutet för förra året är på väg att bli klart, och än en gång blir underskottet större än väntat. Det totala underskottet pekar nu mot 160 miljoner kronor, och underskottet för hälso- och sjukvården mot 196 miljoner.Så, när landstingsmötet öppnades i går berättade landstings- rådet Alf Johansson att lands-tingsledningen överväger skarpare kostnadskontroll och för- ändringar i den politiska ledningsorganisationen.

Det finns nämligen långt framskridna planer på att skrota driftstyrelsen och slå ihop hälso- och sjukvårdens förvaltning med landstingets beställarenhet.

- Vi funderar på att orientera driften närmare landstingsstyrelsen. Då kan ett driftutskott i landstingsstyrelsen i stället för driftstyrelsen vara ett alternativ, säger Johansson.

Detta för att landstingsstyrelsen ska få en bättre kostnadskontroll. Dessutom kan det finnas en del pengar att tjäna på ad- ministrationen.

- Självklart måste vi se över administrationen i sammanhanget.

Den här förändringen kan gå snabbt. Redan i april kan det vara dags för ett beslut.

Då, eller i alla fall senast i juni, blir det troligen också ett förslag och beslut om en höjning av landstingsskatten.

Alf Johansson har sagt det tidigare, att en skattehöjning mycket väl kan komma till nästa år. Nu är han ännu mer tydlig:

- En skattehöjning måste nog till, men nivån vill jag inte säga något om.

Om landstinget höjer skatten med 44 öre hamnar man på riks- genomsnittet för landstingsskatt. Problemet i sammanhanget är att kommunalskatten i Dalarna ligger klart över riksgenomsnittet.

Risken finns att flera kommuner i Dalarna därmed totalt sett kommer att hamna på tio-i-topp-listan när det gäller hög skatt.

- Vi måste nog både öka våra intäkter och minska våra utgifter. Sparkraven på 35 miljoner i år och 75 miljoner nästa år ligger fast. Så mycket mer tror jag inte vi kan spara utan att förändra vår struktur rejält. Och det är inte aktuellt, säger Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons