Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En skamlig skandal"

Annons

Allt talar för att kommunens EU-samordnare, förre skolchefen Bo Jonare, om tre månader köps ut för en årslön. Uppgörelsen kostar skattebetalarna 537 600 kronor.

- Arbetsbrist, hävdar kommunchef Göran Wigert.

Men en kvinnlig lärare, som vill vara anonym, har inte mycket till övers för den förklaringen.

- Snicksnack. Det behövs massor av lärarvikarier inom kommunen, och fritidshemmen skriker efter mer personal.

Hon arbetade själv som lärare i Leksand under Bo Jonares tid som skolchef. Hon betecknar utköpet som en skamlig skandal.

- Hur många belönas för att de missköter sitt jobb? Jag önskar att alla kvinnor inom vården, äldreomsorgen, barnomsorgen och skolan kunde få pengarna istället - för att de tappert fortsätter sitt jobb. istället får gubbarna fallskärm på barnens bekostnad, säger hon.

Kommunchef Göran Wigert har representerat kommunen i förhandlingarna med Bo Jonare. Uppgörelsen har godkänts i kommunstyrelsens allmänna utskott, men avgörs slutgiltigt i kommunstyrelsen inom kort.

Alternativet till utköpet är uppsägning, vilket med all sannolikhet skulle leda till en rättslig process utifrån LAS (lagen om anställningsskydd) där omplaceringar, eventuella utbildningsinsatser och principen "sist in först ut" skulle bli aktuell.

- Men att sätta in honom som rektor eller skolledare tror vi inte vore en bra lösning varken för honom eller organisationen, säger Wigert.

Varför inte erbjuda honom en lärartjänst, lärare behövs ju?

- Det har diskuterats, men inte heller setts som en bra lösning.

Och EU-samordnartjänsten?

- Eftersom det inte finns pengar tvingas vi dra in tjänsten. Visst skulle vi kunna fortsätta i två år, tills han blev pensionär, men på det här sättet gör vi istället en besparing på sikt.

Utköpet kan sticka i ögonen, inte minst bland lågavlönade kommunanställda. Har du förståelse för det?

- Visst har jag förståelse, men i princip gäller samma villkor för dem. Det är ytterst sällan vi säger upp anställda, vi försöker hitta andra lösningar i de allra flesta fall.

Vilket konto belastas av den här överenskommelsen?

- Det hamnar på kommunstyrelsens konto för 1oförutsedda händelser.

Har kommunen råd med det?

- Ja, vi har råd med det.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons