Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sann äventyrare

Annons

- Allra mest dramatiskt var det då fotografen Fredrik Blomqvists kajak kolliderade med något stort djur och han hamnade i isvattnet. Först trodde vi att det var en isbjörn, men det visade sig vara en valross. Vi visste inte hur farlig en sådan kunde vara, men den kan i alla fall väga uppåt två ton, berättar Hannibal.

Att iklädd full vintermundering och flytväst bada i vatten, som på grund av salthalten håller en två minusgrader, tillsammans med en två ton tung koloss, är ingen drömsituation. Inte ens om kolossen är vänlig sinnad.

- Det var en jobbig halvtimme innan vi togs oss bort från det intermezzot. Först få upp Fredrik och sedan hans utrustning, samtidigt som valrossen bevakade oss. Vi hade inte en aning om vad den hade för funderingar om bevakningen av sitt revir.

- Men det var nog tur att det inte var en isbjörn, för de utgör en stor fara då man vistas i det här området, säger Hannibal.

Under expeditionen i Svalbard tog de sig med kajak drygt tio mil till den plats där André startade sin ballongfärd med Nordpolen som mål. De kom också till Vitön där André-expeditionens medlemmar till sist dog och de besökte André-museet i Gränna.

- Vi ger våra perspektiv på Andrés expedition och i tv-programmet diskuteras också varför André och hans medhjälpare dog, säger Hannibal.

Den äventyrlige Malungsbon Hannibal Thorsen kommer från Osby i Skåne. Sedan nio år tillbaka är han lärare vid fjäll- och vildmarksledarutbildningen på Malungs folkhögskola. Där lärde han också känna Ola Skinnarmo, tidigare elev på skolan, som kom tillbaka Malung för att föreläsa.

Ola Skinnarmo och Hannibal blev kompisar och har sedan dess gjort flera expeditioner tillsammans: Korsat Grönlandsisen på skidor 1997, paddlat 70 mil i kanot i Alaska 1999 och klättrat nästan till toppen på det 7 000 meter höga Aconcagua i Sydamerika 2001, en klättring som de tvingades avbryta någon timme från toppen på grund av att Ola höll på att förfrysa en fot.

Redan i vinter ger de sig ut på nästa strapats. Med utgångspunkt från Sydamerika ska de segla till Antarktis, totalt 2 500 sjömil i upptäcktsresande Shackletons kölvatten under två månader. Den expeditionen ska också utmynna i en dokumentärfilm.

För närvarande är Hannibal ute med sina elever på en mindre vådlig tur i de svenska Helagsfjällen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons